Almanya'da tecrübesizlik, 800 bebeğin ve 25 annenin canına mal oluyor


Almanya'da her yıl 800 bebek ve 25 anne, küçük hastanelerdeki tecrübesiz doktorlar yüzünden hayatını kaybediyor. Çocuk ve gençlik tıpçısı Rainer Rossi, bu ölümlerin önüne geçmek için İskandinav ülkelerindeki şartlara ulaşılması gerektiğini savunuyor. Rossi, bunu mümkün kılacak bir milli plan talebinde bulunuyor.

Almanya'da doğum esnasında hayatını kaybeden bebek sayısı oldukça fazla. Uzmanlara göre bu sayıyı amaca uygun tedbirlerle düşürmek mümkün. Der Spiegel dergisine konuşan çocuk ve gençlik tıpçısı Rainer Rossi'ye göre bunun sorumlusu küçük hastanelerdeki olumsuz şartlar.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA GİBİ OLMAK İÇİN MİLLİ PLAN ŞART

Aynı zamanda Alman Doğum Öncesi Tıp Cemiyeti'nin üyesi olan Rossi, "Tıbbi imkanlar İsveç ve Finlandiya seviyesine ulaşmış olsaydı her yıl 800 bebeğin hayatı kurtulmuş olurdu. Hayatı kurtulan anne sayısı ise 25'i bulurdu." ifadesini kullandı. Çocuk ve gençlik tıpçısı Rossi, bunu mümkün kılabilmek için önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan çocuk ve gençlik tıpçıları toplantısında bebek ve anne ölümlerine karşı bir milli planın hayata geçirilmesini talep edecek.

SEBEP KÜÇÜK HASTANELERDEKİ TECRÜBE EKSİKLİĞİ

Uzmana göre çok sayıda küçük hastanenin donanımında yaşanan eksikliklerin bir an evvel aşılması gerekiyor. Eksikliklerin boyutunu yine İskandinav ülkelerinden örnekler vererek gözler önüne seren şöyle diyor: "İsveç'teki bir Doğum Öncesi Tanı Merkezi'nde 16 bin kadar doğuma eşlik ediliyor. Almanya'da bir merkez ancak 4 bin doğuma eşlik edebiliyor. Bu büyük bir eksikli olarak görülmese de, asıl önemli sorun küçük hastanelerin yetersiz kalması ve bazen hayati derecede önemi haiz tecrübeye sahip olmaması."

Özellikle erken doğum gibi komplikasyonlara sebep olan riskli hamilelikler söz konusu olduğunda küçük hastanelerde tıbbi tecrübe eksikliğine rastlanıyor. Rossi'ye göre Almanya bu konuda da belli bir ilerleme kaydetmiş olsa da hala geriden geliyor ve ölümlerin önüne geçemiyor. Sorun olarak saydığı bir diğer konu ise yüksek altyapı masrafları.

OECD de ÖNLEM ALINMASINI İSTİYOR

Doğum Öncesi Tıp Cemiyeti Üyesi, çözümü siyasi bir hastane planlamasının hayata geçirilmesinde görüyor. Bir diğer talebi ise tıbbi donanımın piyasanın eline bırakılmaması. Rossi, bunun aynı zamanda Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün de (OECD) talebi olduğunu hatırlatıyor ve hedefin önümüzdeki yıllarda kuzey komşu ülkelerle arayı kapatmak olduğunu söylüyor. Almanya'da geçtiğimiz yıl 715 bin bebek dünyaya gelmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da tecrübesizlik, 800 bebeğin ve 25 annenin canına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER