Almanya'da vatandaşın iletişim verileri kaydedilecek


Alman Bakanlar Kurulu, bireylerin iletişim verilerinin kaydedilmesini öngören yasa tasarısını meclise sunmak üzere onayladı. Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda vatandaşların telefon ve internet üzerinden yaptığı iletişim verileri 10 hafta süreyle sistematik şekilde kaydedilecek. Büyük Koalisyon ortaklarının savunduğu yasayı muhalefet temel haklara müdahale olarak değerlendirdi.

Tasarının meclisten geçmesi halinde, telekomünikasyon şirketleri bilgisayarların IP adresleri ile telefon bağlantıların iletişim bilgilerini 10 hafta süreyle kayıtlar altında tutması gerekecek. Cep telefonların konum bilgilerinde ise bu süre 4 haftayı bulabilecek. Yazışma ve konuşmaların içeriğinin ise kaydedilmesi söz konusu değil. Güvenlik birimleri ise terör oluşumu, cinayet gibi ağır suçları aydınlatmada hakimin izniyle bu verileri değerlendirebilecek. Avukat, doktor, milletvekili ve gazeteci gibi mesleki sır taşıyanların bilgileri müstesna tutulacak. Ancak bu prosedürün pratikte nasıl işleyeceği konusunda henüz net bir çizgi yok.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile birlikte hazırladığı yasa tasarısını bir önceki uygulamayla kıyaslayarak, "Kaydetme süresi daha kısa, verilere ulaşma önceye kıyasla daha zor." diye savundu. Maas, daha önce iletişim verilerinin kaydedilmesine karşı çıkıyordu. Yasa tasarısına yönelik şüpheli yaklaşanları anlayışla karşıladığını belirten Maas, bu tasarının daha önce talep edilene benzer bir kişisel veri kayıt yasası olmadığını vurguladı.

Vatandaşların iletişim verilerinin kaydedilmesi özellikle terör saldırısı olaylarından sonra gündeme gelen konulardan birisiydi. Paris'teki saldırıdan sonra bu tartışma Almanya'da yine alevlenmiş, iktidar ortakları CDU ve CSU'dan uygulamanın yeniden yürürlüğe konulmasına yönelik talepler gelmişti.

İletişim bilgilerinin kaydedilmesini öngören yasa Federal Anayasa Mahkemesi tarafından 2010 yılında iptal edilmişti. Avrupa Birliği (AB) tarafından hazırlanan benzeri bir yasa da geçen yıl Avrupa Adalet Divanı'ndan geri dönmüştü.

Hükümetim iletişim verilerin kaydedilmesine yönelik adımı sert eleştiren muhalefet ise bu girişimi temel haklara yasa dışı müdahale olarak değerlendirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da vatandaşın iletişim verileri kaydedilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER