Dengesiz beslenme ve hareketsizliğin sebep olduğu obezite Almanya'da toplumsal hastalığa dönüştü. Resmi istatistiklere göre Almanya'da erkeklerin yüzde 67'si kadınların yüzde 53'ü çok kilolu anlamına gelen obezite hastası. Yetişkinlerde ise bu rakam dörtte bir oranında. Sadece Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) 2008 ile 2013 yılları arasında obezite sayısı ikiye katlanarak 3 bin 600 olmuş.90'lı yıllardan bugüne çocuklarda da obezite yüzde 50 oranında artmış. Obezite nedeniyle hastanede tedavi görenlerin sayısında da istikrarlı bir artışın olduğu kaydedildi.
Bochum Obezite Merkezi'nden uzman Thomas Hulisz bu hastalığa karşılık çocukların haftada beş kere spor yapmaları gerektiğini belirtiyor. Bunun yanında sağlıklı beslenmenin de önemine vurgu yapan Hulisz, "Bu konuda bilgilendirme ve eğitme konusunda çok az şey yapılıyor." diyerek okullarda daha fazla şey yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Çocuk beslenme uzmanı Oliver Huizinga'da gıda şirketlerinin aşırı şekerli ve yağlı gıdaları agresif reklamlarıyla dengesiz beslenmeye ittiğini söylüyor. Bu şirketlerin aşırı kar yapmalarına karşılık sebep oldukları hastalıklarla sağlık sistemine milyonlarca Euro zarara sebep olduklarını iddia ediyor.
Obezite birçok hastalığın oluşmasını tetiklediği için kronik rahatsızlıklarında baş sebeplerinden birisi olarak sayılıyor. Obezitenin sebep olduğu hastalıklardan olarak yüksek tansiyon, kanda yüksek kolesterol değeri, şeker hastalığı, kalp yetersizliği ve karaciğer yağlanması ve benzerleri sayılıyor. Uzmanlar bunun tedavisinin eksiksiz yapılabilmesi için uzun zaman gerektiğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlara göre bu hastalık yemek düzeni ve beden eğitimi eksikliğinden kaynaklandığı gibi organ bozukluklarından da kaynaklanabilmektedir. Çocuklarda görülen en tehlikeli sebeplerden olarak çocuğun psikolojik olarak sıkıntıda olması sayılıyor.
Bu konuda ailelerin ve çocuk doktorlarının daha dikkatli olmaları gerektiğine işaret edilerek erken fark etmelerinin tedaviyi kolaylaştıracağına vurgu yapılıyor. CİHAN