Avrupa'da en fazla mülteciyi kabul eden iki ülke durumunda olan Almanya ve İsveç, mülteci yükünün AB üyesi ülkeler arasında eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için Dublin Anlaşması'nın değiştirilmesi gerektiği konusunda anlaşmaya vardı.
Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelen İsveç Başbakanı Stefan Lövfen ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa genelinde geçerli olması planlanan yeni mülteci politikası konusunda anlaşmaya vardığı açıklandı. İki lider bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek el sıkıştı.
Halihazırda Almanya ve İsveç hem nüfusa oran hem de sayı olarak Avrupa'da en fazla sayıda Suriyeli göçmeni kabul eden iki ülke durumunda.
Basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel mültecilerin haklarını düzenleyen Dublin Sözleşmesi'nin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Merkel, "Halihazırda geçerli olan Dublin Sözleşmesi mevcut şartlardaki zorlukları ortadan kaldırmak için yeterli değil." dedi.
Mültecileri kabul etmek istemeyen ülkelere, onları AB sınırları içerisine girdikleri ilk ülkeye iade etme hakkı tanıyan Dublin Sözleşmesi en fazla Yunanistan ve İtalya tarafından eleştiriliyor. Halihazırda en fazla mülteci bu iki ülke üzerinden AB sınırlarına giriyor. Merkel mevcut Dublin Sözleşmesi'nin bu iki ülkeye fazla yük yüklediğini savundu. Merkel ayrıca İsveç ve Almanya olarak AB üyesi her ülkeyi belirli sayıda mülteciyi kabul etmek zorunda bırakacak yeni kota sistemi üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
İsveç Başbakanı Stefan Lövfen ise, "Herkes için bağlayıcı olan ve kalıcı çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini" söyledi. Lövfen daha önce yaptığı açıklamada da Bodrum'da hayatını kaybeden minik Aylan'ı hatırlatmış ve "Aylan'ın ölümü eyleme dönüşmeli" demişti.
Almanya'ya bu yıl içerisinde 800 bin mültecinin gelmesi bekleniyor. Bu sayı birçok AB üyesi ülkeye iltica etmek isteyenlerin sayısı ile kıyaslanamayacak kadar fazla.
Alman yetkililer, bunun ülke ekonomisi için bir sorun olacağına inanmıyor. Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, yaptığı açıklamada, ülkesinin yılda en az 500 bin sığınmacıya kapısını açmaya yıllarca devam edebileceğini, buna gücünün yeteceğini ifade etti.
İsveç ise özellikle sahipsiz mülteci çocukları kabul etme konusunda büyük bir hoşgörü gösteriyor. İsveç'e her hafta yaklaşık 700 kadar sahipsiz mülteci çocuğun geldiği ifade ediliyor. CİHAN