Artışta hızla artan enerji ve gıda fiyatlarının yanı sıra, hükümetin benzin indirimi ve ayda 9 euroya sınırsız tren ulaşımını sağlayan uygulamalarının sona ermesi de etkili oldu. Almanya'nın yeniden birleştiği 1990 sonrasındaki en yüksek enflasyon kaydedilirken, yeniden birleşme öncesinde de Batı Almanya'da bu seviyede enflasyona sadece 1950'li yılların başında rastlanmıştı.
Eylül ayında fiyat artışlarında yüzde 43,9 ile enerji başı çekerken gıda fiyatlarında yüzde 18,7'lik artış kaydedildi.
Tüketicilerde tasarruf baskısı
İktisatçılar, enflasyonun önümüzdeki aylarda da iki haneli seviyelerde seyretmesini bekliyor. Artan enflasyonla tüketicilerin alım gücü de hızla düşüyor. Alman Ticaret Birliğinin (HDE) yaptırdığı ankete göre tüketicilerin yüzde 60'ı alışverişte kısıtlamalara gittiğini belirtirken yüzde 76'lık kesim, önümüzdeki aylarda daha da fazla tasarruf yapmaya hazırlanıyor.
Tüketim araştırmaları kuruluşu GfK'dan Rolf Bürkl, enerji masraflarının belirgin bir şekilde artmasıyla hanelerin diğer alanlardaki tüketimi kısmak zorunda kaldığına işaret etti.
Hükümetten yeni önlemler bekleniyor
Alman hükümeti, vatandaşların üzerindeki ekonomik yükü hafifletmek amacıyla ayda 9 euroya sınırsız tren bileti ve benzinin litresine 30 cent'lik indirim uygulamasına gitmişti. Ancak her iki uygulamanın süresi de 31 Ağustos'ta doldu. Hükümet, emekliler, üniversite öğrencileri ve meslek eğitimi görenlere bir kereliğine enerji parası ödenmesi, çocuklulara ödenen yardım miktarının yıl başında yükseltilmesi, artan doğal gaz fiyatları karşısında gaz fiyatlarına limit getirilmesi gibi yeni önlemler üzerinde çalışıyor.