Girişimin destekleyicilerinden biri olan SPD'li milletvekili Dagmar Schmidt, aşı zorunluluğu getirilmesine partisi içinde geniş bir destek olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Milletvekilleri, hazırlanan taslakta "Ancak yüksek aşı oranlarıyla sağlık sistemimizi sürekli yoğunluktan koruyabilir ve kamusal hayata kısıtlamalar getirilmesini önleyebiliriz" ifadelerine yer verildi.
"50 yaş üstüne getirilmesini isteyenler de var"
Koalisyon ortaklarından FDP'nin sağlık politikaları sözcüsü Christine Aschenberg-Dugnus ise genel bir aşı zorunluluğuna kuşkuyla bakıyor. Aşının yanı sıra Omikron varyantının yayılmasının da toplumsal bağışıklıkta rol oynayabileceğini ifade eden Aschenberg-Dugnus, öncelikle Mart ortasına kadar sağlık çalışanlarına getirilen aşı zorunluluğunun sonuçlarını da görmek gerektiğini vurguladı.
Scholz'ten meclis tartışmasına destek
SPD'li kaynaklar Mart ayı sonuna kadar Federal Meclis'ten bir karar çıkmasını bekliyor. Muhalefetteki sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi, yedi vekilin aşı zorunluluğu girişimine tepkili.
Almanya'nın komşusu Avusturya dün aşı zorunluluğunu kabul eden ilk Avrupa Birliği üyesi olmuştu. 4 Şubat'ta yürürlüğe girmesi planlanan yasal düzenleme uyarınca,aşı yaptırmaktan kaçınanlar Mart ortasından itibaren 600 ila 3 bin 600 euro arasında değişen yüksek para cezalarına çarptırılacak.
PCR testlerinde önceliklendirme uygulanacak
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, önümüzdeki ay vakalarda daha da artış beklediklerini belirterek organizasyonel düzenlemeler yapmaları gerektiğini söyledi.