ABD'nin önemli eğitim kurumlarından Penn State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Indrit Hoxha, kredi derecelendirme kuruluşlarının hükümetin Bank Asya'ya yaptığı müdahaleyi 'kara leke' olarak adlandırdığını söyledi. Hoxha, "Derecelendirme kuruluşlarının yakın zamanda özel sektöre yapılan politik müdahaleler nedeniyle Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi benim için sürpriz olmaz." dedi.
Hükümetin özel sektöre bu şekilde müdahale etmesi halinde yabancı yatırımcının azalabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr Hoxha, "Yabancı yatırımcı bu tarz gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu durumlarda ya yatırımlarını azaltır veya iş ortamının iyileşmesini bekleyerek sonraya erteler." diye konuştu. Hoxha, özel bir bankaya her ne sebeple olursa olsun, devlet tarafından el konulmasının birçok düzeyde endişelere sebep olacağını söyledi.
İş dünyasına politik müdahalelerin devam etmesi halinde ülkede iş yapmanın daha riskli hale geleceğine dikkat çeken Ekonomi profesörü, "Bu durumun anlamı, Türk hükümetinin ve Türk işletmelerinin borçlandırma maliyetlerinin artması olur. Bu müdahaleler yabancı yatırımları azaltır ve Türk işletmelerin maliyetini artırarak az kâr ve daha az büyümelerine neden olur." şeklinde uyarıda bulundu.
"HÜKÜMET BAŞKA ŞİRKETLERİ DE HEDEFLİYOR"
Amerikan gazetesi The Wall Street Journal'a konuşan İngiltere merkezli Verisk Maplecroft firması ekonomistlerinden Anthony Skinner da Türkiye'de iş ortamının giderek politizeleştiğini ve yatırımcının bu durumdan şikayetçi olduğunu söyledi. Hükümetin Gülen'e yakınlığı ile bilinen kurumların dışındaki şirketleri de hedeflediğini belirten Skinner, Erdoğan'ın, Türkiye İş Bankası ve Koç Holding AŞ gibi şirketlerin hükümet karşıtı protestoları desteklediği suçlamasından sonra, vergi soruşturmasına tabi tutulduğunu hatırlattı. Skinner, "Yatırımcılar uzun zamandır değişen yönetmenlik, keyfi karar verme ve politize olmuş kararlarla ilgili şikâyetçi." dedi.
CİHAN