ALB Forex Analisti Enver Erkan, kurun rekor artışını iç dinamiklerin zayıflığına bağladı. Erkan, enflasyon rakamlarının bu zayıflığın ekonomik tarafını ortaya koyduğunu ifade etti.
Erkan, şunları dile getirdi
"ABD istihdam rakamlarında manşet veri tahminlerin altında olsa da detaylarda olumlu algı yaratacak konular var. Katılım oranı sabit kalırken işsizlik oranının yüzde 5,3'ten yüzde 5,1'e gerilemiş olası Fed adımları adına olumlu çünkü Fed'in işsizlikte yüzde 5,2 hedefi vardı. Ücret artışları da aylık yüzde 0,3, senelik yüzde 2,2 ile tahminleri aşıyor. Bilhassa senelik ücret artışlarının kademe kademe yüzde 3'e ilerliyor olması da olumlu. Temmuz ayı istihdam verisine de 30 binlik ciddi bir yukarı yönlü revizyon yapıldı. Veriler Fed'in Eylül toplantısında faiz artırma ihtimalinin güçlü olduğuna işaret ediyor.
ABD'nin iyiye gittiğini ortaya koyan ekonomik veriler, Türkiye'nin içinde bulunduğu olumsuz konjonktür nedeniyle sermaye yönü bakımından ekstra etkiye neden olmakta. Dolayısıyla Fed faiz artışının yakın olduğu algısını kuvvetlendirecek her türlü veri de içeride olumsuzluğa katkıda bulunarak kuru daha yukarılara götürebilir. 1 Kasım'dan evvel siyasi atmosfer çok olumlu görünmemektedir, erken seçimden sonra hükümetin kurulması yine uzarsa lira odaklı riskler, bir adım önde olmaya devam edecektir. Bu da kurda yeni rekorlar demek olacaktır. Dolar/liranın 3 lirayı gördüğü Ağustos ayında tahvil faizleri de yüzde 11 – 12 aralığına yerleşmişti. Sonrasında kur 2,90'a gelse de piyasa faizleri söz konusu aralıktan ayrılmadı. Bunun en önemli nedenlerinden biri de kuru yukarıya götüren nedenlerin ortadan kalkmamış olmasıydı. Kurun rekor seviyelerine gelmesine neden olan temel faktör iç dinamiklerin zayıflığı. Son açıklanan enflasyon verisi ile bu zayıflığın ekonomik boyutunu gördük. Uzun vadeye yayılan siyasi belirsizlik ve jeo siyasi risklerin halen dillendiriliyor olması da lirayı uluslararası olaylara karşı daha duyarlı hale getirmekte."
CİHAN