Anayasa Mahkemesi (AYM), hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına rağmen işe iade davasının kesinleşmiş mahkumiyet varmış gibi değerlendirilmesini masumiyet karinesinin ihlali olduğuna karar verdi.
O.T., Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görevi kötüye kullanma suçuna teşebbüsten aldığı 2 ay 15 günlük ceza hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. İş Mahkemesi, kesinleşmiş mahkeme kararı varmış gibi O.T.'nın yapmış olduğu işe iade davasını reddetti. Disiplin Kurulu da mahkeme kararı kesinleşmeden O.T.'ye disiplin cezası verdi. Masumiyet karinesinin ihlal edildiğini ileri süren O.T., AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.
AYM gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: "Kamu otoriterleri veya görevlileri tarafından hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen kişiyle ilgili olarak yargılama süreci bir mahkumiyet hükmüyle kesinlik kazanmadan suçluluğa dair herhangi bir kanaat ifade edilmiş olması ya da ceza yargılaması mahkumiyet dışında bir kararla sona ermesine rağmen sona ermeye ilişkin kararda sanığın suçlu olabileceğinin ifade dilmiş olması durumunda masumiyet karinesinin ihlali söz konusu olabilecektir."
Başvurucunun anayasanın 38. maddesinde güvence altına alınan masumiyet karinesinin ihlal edildiğine karar veren AYM, ihlalin ve sonuçların ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması için kararının ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetti.
CİHAN