Anayasa Mahkemesi'nden THY grevine tazminat kararı


Anayasa Mahkemesi (AYM), hava yolunda grev yasağını öngören kanun maddesini protesto edip grev ve basın açıklaması yaptıktan sonra işlerine son verilen Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (THY) ile Türk Hava Yolları Teknik çalışanı 97 kişinin hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yaptıkları başvuru sonrası işe iade edilen 97 kişiden 59'una ayrı ayrı 10 bin TL ödenmesine karar veren AYM, 38 kişi hakkında ise yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (THY) ile Türk Hava Yolları Teknik AŞ'de kabin amiri, kabin memuru, teknisyen gibi unvanlarla işçi olarak çalışmakta olan 97 kişiye hava yolunda grev yasağını öngören kanun değişikliği teklifi Meclis'te görüşüldüğü sırada sendikaları tarafından 03.00 ile 24.00 saatleri arasında çalışma yapmamaları yönünde mesaj geldi. Bu çerçevede bazı çalışanlar farklı gerekçelerle iş başı yapmayıp bu kişilerin bir kısmı Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın açıklamasına da katıldı. THY, başvurucuların da dâhil olduğu 305 işçinin sözleşmesini, yasa dışı eyleme katıldıkları gerekçesiyle feshetti.

YARGITAY: EYLEM SİYASİ AMAÇLI GREV

Yerel mahkemeler, THY'nin kararına karşı işe iade davası açan 97 kişinin işe iadesine karar verdi. Eylemi 'siyasi amaçlı grev' olarak nitelendiren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, kararların bozularak ortadan kaldırılmasına ve açılan davaların reddine kesin olarak karar verdi. THY ve Türk Hava Yolları Teknik AŞ'den bilgi isteyen AYM, yeniden işe girme talebi olan başvuruculardan bir kısmının kanuni tüm ödemeleri yapılmış olması sebebiyle yeni işçi statüsünde istihdam edildiği, bir kısmının ise değişik sebeplerle istihdam edilmediği cevabını aldı.

Kendisi gibi dava açan 305 işçinin ilk derece mahkemelerince işe iadesine karar verildiğini, bu dosyalardan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'ne tevzi edilen kararların onandığını fakat kendi dosyalarının Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından incelendiğini ve bozularak reddedildiğini belirten 97 kişi, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM, mevcut yapısal mekanizmanın işletilmesindeki eksiklikle birlikte ele alındığında Yargıtay dairelerinin ilamlarında yeterli gerekçeyle desteklenmeyen farklılıkların bulunmasının, başvurucuların açtığı davaların görülmesi bakımından hukuki belirsizliğe neden olduğu ve başvurucular açısından öngörülemez bulunduğu sonucuna varıldığını kaydetti.

Başvurucuların Anayasanın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, tekrar işe alınan 59 kişiye ayrı ayrı 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. AYM, işe alınmayan 38 kişi hakkında ise yeniden yargılama yapılması için yerel mahkemeye geri gönderilmesine hükmetti. AYM ayrıca kararın bir örneğinin de Yargıtay'a ve Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Anayasa Mahkemesi'nden THY grevine tazminat kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER