Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği (ANGİKAD) tarafından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haftası etkinlikleri kapsamında İpek Üniversitesi'nde söyleşi düzenlendi. ANGİKAD Kurucu Başkanı ve İş Kadını Devrim Erol, siyasi partilerin uyguladığı kadın milletvekili aday kota uygulamasının yeterli olmadığını, gelişmiş demokrasilere bakıldığında ise kota uygulamasının fermuar sistemiyle bir arada yürütüldüğünü söyledi.
Devrim Erol, TBMM'deki hâlihazırdaki kadın milletvekillerinin oranının yüzde 13-14 civarında olduğunu fakat dünya geneline bakıldığında bu rakamın son derece gerilerde olduğunu ifade etti. Erol, "Bir toplumu oluşturan nüfusun yarısı erkek diğer yarısı kadınsa, tabi ki demokrasilerde toplumun eşit temsil edilmesi Meclis'te gerekir. Gerek etnik, gerek dini, gerekse de cinsiyet bakımından eşit temsil edilmesi çok önemlidir. Çünkü her kesimi ilgilendiren yasaları, yönetmelikleri Meclis çıkartıyor." dedi.
"FERMUAR SİSTEMİYLE KOTA BİR ARADA YÜRÜTÜLÜYOR"
Bazı partilerin kadın milletvekili kotası olduğunu, bazı partilerin ise kotayı ağızlarına bile almak istemediklerini kaydeden Erol, gelişmiş demokrasilere bakıldığında, bırakın sadece kota uygulamayı fermuar sistemiyle kotanın bir arada yürütüldüğünü vurguladı. Erol, fermuar sistemini şöyle anlattı:
"Bu şu demek, eğer benim kotam yüzde 30 deyip milletvekili aday listelerinin yüzde 30'una kadın adaylar yazarsanız ama seçilmesi garanti olan yerlere erkek adayları, garanti olmayan yerlere de kadın adayları yazarak yerleştirirseniz gene bir şey ifade etmez. Böylece yüzde 30 kadın adayı Meclis'e taşımış olmuyorsunuz. Bunun gerçekçi olması için fermuar sistemi dediğimiz; bir kadın bir erkek biçiminde adayları sıralamanız lazım ki seçim bildirgeniz ki o kadın kotanızı Meclis'e taşımış olabilesiniz."
Kadının mümkün olduğu kadar sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın içinde olmasının önemini anlatan Erol, "Nüfusun yarısı katma değer yaratmaz, diğer yarının oluşturduğu katma değeri, nüfusun tamamı paylaşmaya çalışırsa ülke yoksulluktan kurtulamaz." diye ifade etti.
CİHAN