Yozgat'ta geçen yıl hasat sonrası temizlenmeden ve yakılmadan bırakılan anızlı tarlaya yapılan ekimde hasada başlandı.
Daha önce aspir bitkisi ve kırmızı mercimek deneme ekimlerinin yapıldığı Yozgat'ta 'Toprak İşlemesiz Tarım Projesi' kapsamında anıza direkt ekim yöntemi bu kez hububatta denenmek üzere makineli ekim yapıldı. Anıza doğrudan ekim sonucunda çiftçinin yükü hafifletilip, hasat sonrasında tarlada kalan anızın yakılmasının önüne geçilirken, daha az su ile tarımsal üretimin yapılabildiği belirtildi. Bu kapsamda ilde 'Toprak İşlemesiz Tarım' faaliyetlerini yaygınlaştırmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan program kapsamında, çiftçilere uygulamalı anıza doğrudan ekimi yaptırıldı, şimdi de bu alanlarda hasat çalışmasına geçildi.
Yozgat merkeze bağlı Fakıbeyli ve Yerköy'ün Saray köyünde gerçekleştirilen mibzer ile anıza doğrudan hububat ekiminin hasat çalışmalarına Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir de katıldı. Yerköy ilçesinin Saray köyünde bu yıl nadasa bırakılarak toprak işlemesi yapılmayan Sefa Yeşil isimli çiftçinin 40 dekar tarım alanına iki çeşit buğday tohumu ekiminin yapıldığını hatırlatan Özdemir, Yozgat merkeze bağlı Fakıbeyli köyünde ise 40 dekar tarım alanından daha önce fiğ ekilmiş olan 18 dekara, bu yıl hiç bir toprak işlemesi yapılmamış 10 dekara ve nadasa bırakılan 12 dekar alana da makineli ekimin yapıldığını hatırlattı. Özdemir, üretim dönemi sonunda, toprak işlemeli, toprak işlemesiz ve yem bitkilerinden sonra direkt ekimle ilgili gerçekleştirilecek analizlerin sonucunda daha verimli olan ekim yönteminin çiftçiler tarafından uygulanmasının yapılması tavsiyesinde bulundu.
Özdemir, Saray köyünde anıza doğrudan ekim yapıldığını belirterek, "İki çeşit ekim gerçekleştirdik. Tosunbey ve sönmez olmak üzere iki çeşit üzerinde ekim yapıldı. Tarlamızın birisine geçen yıl pancar ekilmişti, diğeri de sürülmüş bir tarlaydı. Yerinde inceledik, verimini kontrol ettik, hasadına başladık. Anız ekiminde ot mücadelesi zor olur anlayışı hakimdi, ancak burada işlenmiş tarla ile farkını göremedik. Ürün bazında da yine bir fark göze çarpmıyor." dedi.
Bu alanlarda ilk iki yıl ürün verimimin düşük olabileceğini anlatan Özdemir, ikinci yılda biraz daha yüksek, üçüncü yılda ise artık anızın toprağın üzerinde bir yorgan görevi göreceğinden, güneşten koruma görevi yaparak, toprağın oturacağını ve diğer alanlarla verimi aynı olacağını vurguladı. Özdemir, "Burada diğer en önemli nokta ise cari açığımız olan akaryakıtta yüzde 70 civarında bir tasarruf sağlıyoruz. Cari açığın önüne geçmiş oluyoruz. Çiftçimiz işçilikten yüzde 70, traktör ve ekipmandan yüzde 70 tasarruf sağlıyor ve bu da çiftçimizin cebinde kalmış oluyor. Daha sonraki yıllarda da daha kaliteli ürün alınmış olunuyor." şeklinde konuştu. CİHAN