Ankara Barosu Başkanlığı, 1 Haziran 2015'te yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Tebliği'nde yer alan 31 hükmün iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Danıştay Başkanlığı'na sunulan dava dilekçesinde, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nca hazırlanan Tebliğ'de yer alan ve sigorta şirketlerinin lehine, sigortalıların aleyhine düzenlemeler içeren 31 hükmün, Anayasa, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Tüketicinin Korunması Kanunu, Sigortacılık Kanunu ve Avukatlar Kanunu'na aykırı olduğu savunuldu.
Ankara Barosu'nun iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istediği hükümler arasında, trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin ailelerine ödenen destek tazminatının kaldırılması; kazalarından zarar görenlere sigorta şirketlerince ödenen tazminatların azalmasına neden olan yeni tazminat hesaplama yöntemleri ile mevzuatta belirlenen sınırın üzerinde alkollü araç kullananların neden olduğu kazalarda meydana gelen zararların sigortalıya rücu edilmesine ilişkin düzenlemeler var.
İptali istenen diğer bir hüküm ise tebliğde yer alan "Sigortalı, sigortacının göstereceği avukata gereken vekaletnameyi vermek zorundadır" cümlesi. Ankara Barosu, Anayasa ve Avukatlık Kanunu'na aykırı olan bu düzenlemenin iptali için Danıştay'dan itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını talep etti.
CİHAN