Ankaralılar Ankara Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından abonelere yansıtılan su parası rakamları ile Türkiye'nin en pahalı suyunu tüketiyor. Üstelik rakamlar 10 yılda yüzde 500 arttı.
Su abonelerinin 2 ay geciken ödemelerinde ise abonelik işlemleri hemen durdurularak su verilmiyor. ASKİ'nin faturalara yansıttığı rakamlar ise kullanılan bedelin 3 katı kadar vergilendirdiğini ortaya koydu. Örneğin 2,5 TL'lik su kullanan bir abone, atık su bedeli, şebeke yolu bakım bedeli, KDV ve çevre temizlik vergisi olarak yaklaşık 7,5 TL daha ödüyor. Şebeke yolu bakım bedeli adı altında alınan 4,89 TL ASKİ kasasına gidiyor. Yaklaşık bir milyon 500 bin su abonesinin bulunduğu Ankara'da vatandaşlardan toplanan şebeke yolu bakım bedeli aylık 7 milyon 335 bin TL. Suya zammın örneklerinden bir örnek ise şöyle: Bir abone Nisan 2012'de 21 metreküp suya 67,42 lira ederken, Mayıs 2015'te aynı miktardaki suya 109,74 lira ödedi.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, su faturalarında vergi ve sabit giderlerle abonelerin 'soyulduğunu' savunarak, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nu tam bir 'soygun düzenine' kapı açtığını öne sürüyor. Çakar, şebeke suyundaki fiyatlandırmanın birçok açıdan vatandaşın zararına olduğunu belirtiyor. Öncelikle şebeke suyunun en temel ihtiyaç olarak tüketicinin hakkı olduğunu belirten Çakar, "Parası olmayan insanlar en temel ihtiyaç olan şebeke suyuna ulaşamayacak mı?" diye soruyor. Şebeke suyundan yüzde 8 vergi alınmasına tepki gösteren Çakar, aynı şekilde çevre temizlik vergisi, atık su bedeli ve şebeke yolu bakım bedeli adı altında alınan paralarla vatandaşların adeta soyulduğunu iddia ediyor.
EN PAHALI SU BEDELİ ANKARADA
Ekim 2014'te suya yapılan zam, Ankara'yı 'en pahalı şebeke suyu' kullanan şehir yaptı. Buna göre Başkent'in su rakamları İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Antalya gibi illeri geride bıraktı. Ankara, Türkiye'de konutta suyu en pahalı kullanan il. İstanbul da çok küçük bir farkla Ankara'nın ardından ikinci sırada. Konutta 1 metreküp suya 2,81 lira temiz su 1,40 atık su bedeli alan Ankara Büyükşehir Belediyesi, suyun metreküp fiyatını 4,21 lira satıyor. İstanbul'da 4.12, İzmir'de 3.43, Sakarya'da 2.40, Kocaeli'de 2.62 ve Antalya'da 2.15 lira ödeniyor. Ankara'da 5 kişilik bir aile aylık ortalama 8 metreküp su kullanıp vergiler ve KDV hariç 33.68 lira öderken, İstanbul'daki bir vatandaş 8 metreküp için 32.96, İzmir'de 27.44, Antalya'da yaşayan bir vatandaş ise 8 metreküp su için 17.2 lira su faturası ödüyor. KDV, Çevre Temizlik Vergisi, şebeke yolu bakım bedeli gibi ek sabit giderler de eklenince vatandaşın cebi 'su'dan adeta yanıyor.
3 BİN SU ABONESİNE 'HATALI SAYAÇ' ŞOKU
ASKİ'nin abonelere bindirdiği yük bunlarla da sınırlı değil. Kurum, elektronik kartlı sayaçlarla ilgili abonelere yüksek meblağlı fatura çıkardı. 'Sayacınız bozuk' iddiasıyla ekstra para istenen abone sayısı 3 binin üzerinde. Kartlı sayaç kullanmalarına rağmen ellerine yüksek rakamlı fatura ulaşanlar duruma isyan ediyor. ASKİ görevlileri, arızalı sayaçlar nedeniyle vatandaşlardan ekstra para istediklerini belirterek, '1 metreküp su yüklenmesine rağmen 3.7 metreküp su kullanılmasına izin veren bu elektronik sayaçları' değiştirdiklerini açıklamıştı.
ARSENİK VE SÜLFAT TEHLİKESİ
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, ASKİ'nin Kasım 2014'te iki farklı su arıtma tesisinde yaptığı incelemelerde limitlerin üzerinde arsenik ve sülfat bulunduğu ortaya çıktı. Özellikle Beypazarı çıkışından alınan numuneden litre başına 10 mikrogram olması gereken oran 17,5 olarak ölçülmüş. Çevreci Baran Bozoğlu, Halk Sağlığı Kurumu'nun acilen inceleme yapmasını ve sonuçları da kamuoyuyla paylaşmasını istedi. skandal rapor Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök'ün, TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesiyle gündeme geldi. Önerge için Meclis'e bilgi veren ASKİ, Beypazarı ve İvedik'te şebeke suyundaki sülfat ve arsenik yoğunluklarının kabul edilebilir sınırların çok üzerinde olduğunu kabul etti.
'SU KOKUYOR' ŞİKAYETLERİ YERSİZ DEĞİL
2015 Şubat ayının son günleri ile Mart ayı başında Ankara'da pek çok vatandaş şebeke suyunun koktuğundan şikayet etti. ASKİ'nin verileri de Şubat'ın 25'i ile 1 Mart tarihleri arasında Kesikköprü Barajı'ndan alınan su miktarında 'anormal' bir artış olduğunu doğruluyor. Bu tarihler arasında alınan su, günlük toplam suyun neredeyse yarısı kadar. Yaz aylarında su yokluğundan Kızılırmak'tan su alındığını Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek açıklamıştı. Oldukça yağışlı geçen kışa rağmen Kızılırmak'tan şehre verilen yüksek orandaki su miktarı kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Daha önce, Kesikköprü Barajı'ndan hangi aylarda kaç metre küp su alındığını internet sitesinde yayınlayan ASKİ, artık bu bilgileri paylaşmıyor. CİHAN