Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) raporları doğrultusunda 4 Yargıtay üyesi ve 1.500’e yakın hakim-savcının ‘ankesör soruşturması’na tabi tutulduğu ileri sürülüyor.
TSK’ya yönelik yapılan ‘ankesör operasyonları’ hukukta yeri olmayan ilginç kabuller üzerinden yürütülüyor. Bir personelin ankesörlü telefondan veya büfelerdeki sabit hatlardan aranması, ‘Hizmet Hareketi’ne mensup olduğu iddia edilen ‘mahrem imamlar’ ile irtibatına delil sayılıyor. ‘Mahrem imamlar’ın kim oldukları veya telefonda ne konuştukları gibi hususlar hiç bir şekilde açıklanmıyor.
Hukukta yeri olmayan kriterler
Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin’in iddiasına göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TSK personeline yönelik soruşturmalarda baz aldığı ‘kriterler’, yargı mensupları için de uygulandı.
Erkin’in yazdığı söz konusu ‘kriterler’ şöyle:
Arama sayısı: 5-8 arama sayısı soruşturma kriteri olarak belirlendi.
Periyodiklik: 5 gün, 1 ay, 3 ayda bir gibi belirli periyodik aralıkta aranma.
Konuşma süresi: 7 milyon satır HTS incelemesine göre ankesör görüşmeleri 20-25 saniye sürüyor.
Aranan büfe sayısı: Birden fazla büfeden arama yapılması. Tek büfeden bağ kurulamıyor.
Ardışıklık: Aynı kuvvet, statü, bir alt rütbe, bir üst rütbe veya aynı rütbe ile arama önemli tespit.
Şifrelemeler: Son iki rakamı yer değiştirme. Örneğin, 41 yerine 14 olarak kaydetme, son iki rakamı 99’a tamamlama (61 yerine 38 kaydetme), son rakamı 9 veya 10’a tamamlama (4 yerine 5 veya 6 kaydetme).
Kamu araması: Asker kişiyi aradıktan sonra herkes tarafından bilinen kamusal numaraları arama.
TSK’da 11 bin 590 gözaltı, 4 bin 100 tutuklama
Bu arada uzun süredir TSK’ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan personel sayısı da belli oldu.
Dün Habertürk’te yayınlanan bilgilere göre, şu ana kadar TSK’da 756 ankesör operasyonu gerçekleşti. 11 bin 590 kişi hakkında işlem yapıldı. 4 bin 100 personel tutuklandı.