Doç. Dr. Ulun Uluğ, tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi. Tüp bebek tedavisinin kaç kere deneneceğinin çiftlerin karar verebileceği bir durum olduğunu söyleyen Uluğ, "Şayet anne ve baba adayının maddi ve manevi durumu el veriyor ise, tedavi birden fazla kez denenebilir. Şayet anne adayının yaşı henüz genç ise, tüp bebek denemelerinden sonra 2 ay ya da daha fazla ara vererek yeni tedaviye başlayabilir. Şayet anne adayının yaşı ilerlemiş ise, bekleme süresi çok uzatılmamalıdır." tavsiyesinde bulundu.
Tüp bebek denemeleri hakkında bilinmesi gereken en önemli şeyin, tedavi sürecinin psikolojik olarak zor geçmesi olduğunu kaydeden Uluğ, "Bu noktada dikkat edilmesi gereken, çiftin ümitsizliğe kapılmamaya çalışarak, motivasyonunu kırmaması gerektiğidir. Stres, tüp bebek başarısını en olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Tüp bebek tedavilerinde ilk 3 deneme, başarı şansının en yüksek olduğu denemelerdir. Çiftlerin büyük bir kısmı, ilk üç denemede gebelik sağlar. Üç denemeden sonra ise başarı şansı git gide azalmaya başlar. Bu duruma da 'tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları' adı verilmektedir." diye konuştu. Uluğ, şu bilgileri aktardı:
"Başarıyı etkileyen faktörler arasında anne adayının yaşı, kısırlık sebepleri, anne adayının yumurtalık rezervleri, baba adayının sperm hücreleri ve morfolojik özellikleri, tercih edilen merkez, anne adayının stres oranı, embriyo kalitesi, rahim içi özellikleri, yumurta kalitesi gibi faktörler, tedavide başarıyı etkileyen durumlardır. Yapılacak olan yeni denemede bu faktörler, yeniden, ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Bu duruma göre de bir tedavi yöntemi planlanmalıdır. Araştırılacak konulardan bazıları ise; rahim içi yapışıklık sorunları, miyom, polip, rahim iç duvarının yetersiz gelişimindeki yetersizlikler, kan pıhtılaşma bozukluğu-trombofililer, anormal immünolojik yanıt, genetik sorunlar, çikolata kistleri, tedaviye başlanmadan önce yeniden araştırmalıdır. Bu gibi durumlarda embriyo ve yumurtanın kalitesini arttırmak adına çeşitli yeni yöntemlerden faydalanmak önem teşkil etmektedir."
ÇİFTLER TÜP BEBEK TEDAVİSİNİ KAÇ DEFA DENEYEBİLİR?
Tedaviye başlayan anne ve baba adayları arasında yapılan bir araştırmada, çiftlerin hamilelik sağlayabilmesi için yüzde 90 oranında tedavinin üç kere tekrarlanması gerektiği ortaya koyulmuştur. Uzmanların ortak olarak birleştiği görüş, çiftlerin üç defa tüp bebek denemesi gerektiği yönündedir. Bu üç denemeden de başarı sağlanamamış ise, anne ve baba adayları için farklı tedavi yöntemleri geliştirilebilir ve kaç defa daha tedavinin deneneceği doktor tarafından belirlenebilir.
Kaynak: http://www.ulunulug.com/tup-bebek-tedavisi-kac-kez-denenir
Anne-adayinin-yasi-ilerlemis-ise-tup-bebek-tedavi-sureci-uzatilmamalidir-1821950.htm'> CİHAN