Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinin, Bakanlar Kurulu tarafından 16.04.2012 tarihinde 'kentsel dönüşüm alanı' ilan edilerek üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı, cami, konut, kültür ve kongre merkezi yapılması, yargıyı da böldü. Bakanlar Kurulu'nun bu kararının 'yürütmesinin durdurulması' istemiyle açılan davada Danıştay 6. Dairesi ile Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, tam üç kez karşı karşıya geldi. Açılan davada ilk yürütmeyi durdurma istemini reddeden 6. Daire'ye karşın İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, mahkemeden kararını gözden geçirmesini istedi ve davayı geri iade etti. 6. Daire ikinci kez de yürütmeyi durdurmayınca, Kurul bu kez kendisi yürütmeyi durdurdu ve davayı mahkemesine gönderdi. Üçüncü kez dava önüne gelen 6. Daire, bu kez de davayı tümden reddetti. İtiraz sürecinin ardından 6. Daire'nin reddettiği davanın yeniden İdari Dava Daireleri Kurulu'nun önüne gelmesi bekleniyor.
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yapılmasının önünü açan Bakanlar Kurulu'nun 'kentsel dönüşüm' kararıyla ilgili açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu ile Danıştay 6. Dairesi tam üç kez karşı karşıya geldi. İki mahkeme arasında AOÇ için adeta hukuk savaşı yaşanıyor. 2012 yılında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın da içinde olduğu Başbakanlık Gazi Yerleşkesi Kentsel Dönüşüm Gelişim Projesi alanına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve eklentilerinin de içinde olduğu 90 hektarlık alanla ilgili 'kentsel dönüşüm alanı' kararı alındı. Kararı Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşıdı. Davaya bakan Danıştay 6. Dairesi, alanda yürütmeyi durdurma kararı vermeyince İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itiraz edildi. İdari Dava Daireleri Genel Kurulu 'yürütmeyi durdurmaya red' kararını 'tekrar değerlendirilsin' diye dosyayı Danıştay'a gönderdi.
Danıştay 6. Dairesi, ikinci kez yürütmeyi durdurmayı reddetti, bunun üzerine tekrar İdari Dava Daireleri Kurulu'na giden AOÇ davasında İdari Dava Daireleri Genel Kurulu 9 sayfalık kapsamlı bir gerekçe yazarak yürütmeyi kendisi durdurdu. AOÇ arazilerinin, 5659 sayılı kanun ve Atatürk'ün şartlı bağışıyla korunduğunu ve kullanım koşullarını anlatan genel kurul karar gerekçesi ile değerlendirilmesi Danıştay 6. Daireden yeniden istendi. Danıştay 6. Dairesi Genel Kurul'un yürütmeyi durdurma kararına, davayı ehliyetten reddederek cevap verdi. Reddetme gerekçesi olarak da ilk iki başvuruda gündeme gelmeyen 'Oda'nın ehliyeti olmadığı'nı ileri sürdü. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de yeniden İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvuracaklarını açıkladı. Danıştay 6. Dairesi, İstanbul Taksim'de Topçu Kışlası'yla ilgili kararı bozan daire olarak biliniyor.
"6. DAİRE TARTIŞMALI KARARLARA İMZA ATIYOR"
Danıştay 6. Dairesi'nin kendisine ikinci kez gönderilen tümden iptal etmesi üzerine açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, davanın iki mahkeme arasında gidip gelmesini 'manidar' bulduklarını söyledi. Candan, "Yüksek Mahkeme, burası Atatürk Orman Çiftliği yürütmeyi durdur Kentsel dönüşüm alanı ilan edemezsin diyor, Danıştay 6. Dairesi ısrarla -Taksime Topçu Kışlası yapılmasını da onaylayan dairedir- durdurmuyor. İki mahkeme arasında hukuk savaşı yaşanıyor. Danıştay 6. Dairesi tartışmalı kararlara imza atıyor, bu karardaki tavrını da çok manidar buluyoruz. Atatürk Orman Çiftliği'ndeki davalar hukuksal mı siyasal mı düşünmeden edemiyoruz." diye konuştu.
Danıştay'ın davayı reddetmesine itiraz edeceklerini kaydeden Candan, "Danıştay kararına tekrar itiraz edeceğiz, tekrar İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna gidecek. İdari Dava Daireleri Genel Kurulu 9 sayfalık ders verir nitelikteki kararı ortadadır. Orası AOÇ topraklarıdır, Atatürk'ün şartlı bağışıdır, kentsel dönüşüm yapamazsın, başbakanlık binası da, kaçak saray da yapamazsın anlamındadır. Bakalım bu karşılıklı iade ne zamana kadar devam edecek? 2028'e kadar uzayacak galiba." açıklamasında bulundu. CİHAN