İSTANBUL (CİHAN)- Türkiye'den Arap bankalara yatırım daveti geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Baki Alkaçar, "Arap bankalarının Türkiye'de aktif büyüklüğü yüzde 7 oranında. Ama bu oran kâfi değil. Onun için biz daha çok yatırımcıyı ülkede görmeyi ümit ediyoruz." dedi.
5. Arap-Türk Ekonomik Diyalogu Toplantısı'nda söz alan Alkaçar, Türkiye bankacılık sektörünün 2000'lerin başından bu yana ilgi gördüğünü dile getirdi.
Türkiye'de bankaların sermaye rasyo oranının iyi bir seviyede olduğunu anlatan Alkaçar, "Ama bankacılık ile ilgili öğreneceklerimiz çok. Bu anlamda deneyimleri dinlemeye açığız." ifadelerini kullandı.
Hazine Müsteşarı Vekili Cavit Dağdaş da İslami finans enstrümanlarının önemine işaret etti. Dağdaş, bu enstrümanların likiditesinin arttırılması gerektiğini vurguladı.
Yatırımlar adına İslami finanstan yararlanılmasını öneren Dağdaş, "Burada ciddi bir varlık, ciddi bir ürün var; bunu dünya ile buluşturmak önemli. " yorumunu yaptı.
İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Mohamed Ali de Türkiye ve Arap ülkelerinin karşılıklı yatırımları bulunduğuna temas etti.
Türkiye'nin sanayi ve tarım ürünlerinin Arap dünyasında ilgi gördüğünden söz eden Ali, şunları belirtti:
"Tabii şu unutulmamalı Türkiye de petrol ve gazın önemli bölümünü Arap dünyasından alıyor. Burada imkanların ele alınması, ortak adımlar atılması önerimdir.
Bu yatırımlar için finansman konusu ele alınmalı. İslam bankacılığı burada esnek imkânlar sunmaktadır. İslam bankacılığının enstrümanları projelerde esnek imkanlar vaat etmektedir. Bu enstrümanlar dünyanın ilgisini çekmekte, pek çok ülke buna gıpta ile bakmaktadır."
Ceylan Otel'de yapılan, Arap yatırımcılardan ilgi gören toplantıda Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın ise dünyada büyümenin sınırlı olduğundan söz etti.
Sınırlılığın bir nedeninin de uluslararası finansal sistemde hukuki durum ve denetimler olduğuna işaret etti. Aydın, hukuki durumun ne yönde şekilleneceğinin öngörülemediğinden yakındı. Kurumlara risklerin yönetiminde ithitaylı olunması, sermayenin arttırılması uyarısında bulundu.
CİHAN