Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği’nin (TİHUD) bu yıl 17’ncisini düzenlediği Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Antalya’da yapıldı. Kongrede konuşan TUHİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Sağlık Bakanlığı’nın antibiyotik kullanımına ilişkin yapmış olduğu düzenlemeye değindi.
ARTIK SATILMAYACAK
Türkiye’de kişi başına yılda 26 kutu ilaç tüketildiğini belirten Prof. Ünal, bunların 3’te birinin antibiyotik olduğuna dikkat çekti. Bunların bir kısmının bilinçsiz ve reçetesiz kullanıldığına vurgu yapan Ünal, “Bakanlığın yeni uygulamasına göre artık antibiyotikler reçetesiz satılmayacak. Reçetesiz satan her eczane kutu başı 250 lira ceza ödemek zorunda kalacak” diye konuştu.
GRİP VE NEZLEDE FAYDASIZ
Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de antibiyotik kullanımın 2-3 kat fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, “Antibiyotikler enfeksiyon hastalıklarında kullanılır. Ama sadece bakteri tedavisi yani zatürre, üriner sistem enfeksiyonları, tifo, brusella, verem ve ishal için bu geçerli. Burada ancak bakteri denilen mikropları öldürür. Grip, nezle gibi virüslerde ise bu geçerli değil. Tamamen gereksizdir. Gereksiz antibiyotikler yan etki yaptığı gibi vücudun da ilaca karşı direnç kazanmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
GEÇMiŞTE REÇETESİZ SATILAN İLAÇLAR...
Her ilacın reçeteyle satılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Serhat Ünal, “Bugün yeşil reçeteyle satılan ilaçlar, geçmişte reçetesiz satılıyordu. Toplumsal sorun yaratıldığı anlaşılınca bu yasaklandı. Bugün reçetesiz satılan ilaçlar da birer toplumsal sorun yaratıyor. Bunu dikkate almamız gerek” dedi.
Bugün