Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında başlatılan 'Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması' uygulama projesi kapsamında Artvin Yusufeli Barhal deresine 1.000 adet markalanmış kırmızı benekli doğal alabalık yavruları bırakıldı.
Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Kurum idari, teknik personeli ve vatandaşların katılımıyla alabalık yavrularının derelere salımı gerçekleştirildi.
Artvin derelerinin doğal alabalığı olan 30 gr ağırlığında markalanmış kırmızı benekli alabalıklar türünün devam ettirilmesi ve takip edilmesi için Barhal deresine bırakılarak takip altına alındı.
Türkiye'de ilk defa doğal alabalıklarda uygulanan ve 2 yıl sürmesi planlanan Alabalık İzleme ve Takip Projesi ile boya-marka yöntemi ile markalanarak akarsulara bırakılan doğal alabalık yavrularının doğal ortamlardaki davranış, akarsu boyunca yapacakları göç mesafeleri, büyüme, yumurta üretip üretmeyecekleri, üretecekler ise miktarı ve büyüklüğü, doğal renklenmeye geçip geçmedikleri, adaptasyon konularında bilimsel veri toplamak ve sonuçları geleceğe yönelik yeni projeksiyonlar amaçlanıyor.
KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliğinden Doç. Dr. Nadir Başçınar Artvin Yusufeli ilçesinin Barhal deresinde belirlenmiş noktalara bırakılan markalanmış balıkların ortama uyumluluğu ve su debisinin ölçümünü yaptı. Yapılan ölçümlerin ardından 1000 adet kırmızı benekli alabalık dereye bırakıldı.
Doğayı Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Yusufeli İlçesi Altıparmak Köyü Sınırları içinde Barhal Deresinin yan kolu üzerinde bulunduklarını ifade etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Trabzon Deniz Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde markalanmış bin adet alabalığın Barhal Çayına salınımının yapıldığını söyleyen Aydemir, "Markalanmış alabalıklarımız bizim daha önce aynı dereden toplamış olduğumuz yavru balıkların Trabzon Altındere Alabalık üretme çiftliğinde büyütülüp yetiştirilmesi sonucunda tekrardan markalanıp aynı dereye bırakılma çalışmasıdır. Burada markalamamızın sebebi ise bıraktığımız balıklar ne kadar alanda göç ediyorlar. Büyüyüp üreme yeteneği kazanabiliyor mu? Bu çalışmanın sebebinde bunların cevaplarını bulmuş olacağız. Bu dereleri yavru alabalıklandırma çalışmamız sürüyor. Önümüzdeki süreçte de alabalık bırakma çalışmalarımız devam edecek. Markalama çalışması ile balıklarımızı izlemeye de almış olacağız. Artvin ilinde geçen yıl 650 bin balık salındı. Bu sene ki programımızda da 550 bin alabalığı Artvin ilinde derelerimize bırakmayı hedefliyoruz. Bu deremize bıraktığımız Kırmızı Benekli Alabalık. Biz genetik özelliklerinin bozulmaması için aynı dereden aldığımız balığı yine aynı dereye bırakıyoruz. Başka bir dereye balığı kesinlikle bırakmıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci de yaptığı konuşmada kırmızı benekli alabalığın korunmasına yönelik bu projede akademisyenlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirtip, "Buranın turizme de ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. El birliğiyle doğada ki bütün canlıları korumaya izlemeye çalışıyoruz. Bu çalışmalardan dolayı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Trabzon Deniz Bilimleri Fakültesi'ne teşekkür ediyorum." dedi. CİHAN