Artvin'in doğal güzelliği ve su kaynaklarıyla bilinen Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı Artvin halkı ve doğaseverlerin mücadelesi devam ediyor. Daha önce iptal edilip mahkemesi sürerken, konkasör ve teleferik kurmak için yaptığı ÇED başvurularının Orman Bölge Müdürlüğü'nden onay alması, Artvinlileri yeniden harekete geçirdi. Maden şirketine karşı Cerattepe mevkiinde 24 saat nöbet tutulmaya başlanmıştı. Bugün şirketin makinelerle yer teslimi için geleceğini duyan STK'lar, esnaflar, parti temsilcileri ve doğaseverlerden oluşan yaklaşık 2 bin kişi sabah erken saatlerden itibaren Kafkasör Yaylasına giden yolu trafiğe kapattılar.
Maden şirketinin konteynırları yüklü olan kamyonlara geçit vermeyen çevreciler, yolu trafiğe kapattı. Bölgeye gelen jandarma ekiplerinin de çalışmaları, çevrecilerin yolu açması için iknaya yetmedi. Sabah erken saatlerden itibaren yaylada nöbet tutan çevreciler maden şirketi ve jandarma ekiplerine tulum eşliğinde horon oynayarak geçit vermedi.
Yeşil Artvin Derneği Yönetim kurulu adına açıklama yapan Avukat Beddrettin Kalın, "Bugün Cerattepe ve Kafkasör'de yaşam haklarımızı savunuyoruz, biz her basın açıklamamamızda söylemiştik, biz dağlardayız, bekliyoruz. Bir mahkeme kararına dayanıyoruz, bir ÇED raporu almışız, bu rapor için dava açılmış, bu davayı kazanmışız. Davayı kazandıktan sonra ilgili şirketler bunu temyiz etmişler, Danıştay'a gitmiş, yürütmeyi durdurma talepli olarak temiz etmişler. Danıştay bunların taleplerini de reddetmiş." dedi. Aldıkları raporun Artvin'de madencilik yapılamayacağını söylediğini belirten Kalın, "Raporda Artvin halkı ve korunacak alanlar kalacaksa bu alanda madencilik yapılamaz, ikisi bir arada olamaz diyor." açıklamasında bulundu.
Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan da 25 yıldır Artvin halkı doğasını koruma nöbeti tuttuklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Yasal hiçbir şeyleri yok, yasadışı yollarla buraya çıkmak istiyorlar. Biz 24 saat nöbetteyiz, şirketin buraya çıkmak istediğini duyunca Artvin halkının büyük bölümü buraya çıktı. Artvin halkı olarak yasal hakkımızı kullanıyoruz, savunma hakkımızı kullanıyoruz çünkü yaşan alanımızı koruyoruz." CİHAN