Etrafında 'Asal sayı profesörü' olarak tanınan ve sayılara yeni terimler kazandıran matematik öğretmeni Aydın Cirit, yetkililerin çalışmalarına duyarsız kalması üzerine kendisini kabul edecek başka bir ülkeye gitmek istediğini söyledi.
Samsun'da yaşayan emekli matematik öğretmeni 58 yaşındaki Cirit, günün çoğunu matematik çözümlemeleri yaparak geçiriyor. Samsun Öğretmenevi Lokali'ne sabah erken saatlerde gelen ve akşama kadar bir köşede elinde hesap makinesiyle çözümlemeler yapan Aydın Cirit, geliştirdiği sayılar ile sağlık başta olmak üzere savunma sanayi ve uzay bilimleri alanında geliştirilecek cihazlarla dünyaya öncü olunabileceğini belirtti.
Eşi başta olmak üzere birçok arkadaşının "yeter artık kafayı üşüteceksin, bu kadar çalışma" diyerek telkinlerde bulunduğunu, rüyasında bile soru çözdüğünü vurgulayan Cirit, çalışmaları hakkında şunları söyledi: "Yaklaşık 20 yıldır asal sayılar üzerinde çalışıyorum. Asal sayılara tanımlamalar getirerek yeni terimler ekledim; 'kados, akados' gibi. Kados; kainatı doldurur büyüklükteki sayılar anlamına geliyor. Akados ise hacim tanımaz büyüklükteki sayılar anlamına geliyor. Bu yaptığım çalışmalar ile yeni hesap makineleri, daha gelişmiş işlemci ve bilgisayarlar yani A'dan Z'ye daha da gelişmiş elektronik ürünlerin yapılmasını sağlayacak altyapılar hazırladım. Görüntüleme açısından çok değişik projelerim var. Şu an bildiğim kadarıyla 12 ışık yılına kadar dünyadan görüntülenebilirken benim düşüncelerim kâinatın ötesine çıkacak kadar görüntüleme yapabileceğimize inanıyorum. Hücre bazında baktığımız zaman insan hücresine girebilen onu tam olarak görüntüleyebilen ve o verileri tam olarak toplayıp bilgisayar ortamına aktarabilen sistemler düşünüyorum. Böylece hastalığın en erken başlangıç aşamasında teşhisi ve tedavisi çok kolay olacak diye düşünüyorum. Niyet ölçer cihazlar bile yapabileceğimizi düşünüyorum. Eylem yapamaya karar vermiş kişilerin yüz halinden eylem yapmak istediğini çözecek şekilde araçlar geliştirebileceğimize de inanıyorum. Çünkü her şeyin temelinde matematik var matematiğin temelinde de sayılar var. Sayıları da çözümlediğiniz zaman karşınıza böyle parlak sonuçlar çıkıyor. Sadece bizim ihtiyaç duyacağımız bir ekip olacak."
"BENİ KABUL EDECEK BİR ÜLKEYE GİDECEĞİM"
Yaptığı çalışmalarla ilgili olarak çalmadık kapı bırakmadığını kaydeden Cirit, "Asal sayılarla ilgili olarak yaptığım buluşları zaman zaman haberler yoluyla duyurmaya çalıştım. Ama ne yazık ki gerek bakanlarımız gerekse müsteşarlarımız fazla ilgilenmedi, ben de çaresiz kaldım. Eğer ülkemde hala anlaşılamaz isem beni anlayacak bir ülkeye de gitmeyi düşünüyorum. Maalesef ömrümün kalan kısmını orada değerlendireceğim. En azından yaptığımız bu çalışmalar boşa gitmesin istiyorum. Biraz da üzülerek söylemek işitiyorum ki beni kabul edecek hangi ülke olursa olsun gitmeyi düşünüyorum. Çünkü insan ömrü biliyorsunuz sınırlı, çalışmalarım değerlensin istiyorum. Ülkemizde ne yazık ki bu tip değerler ancak öldükten sonra anlaşılıyor. Benim için asal sayı profesörü diyen arkadaşlarım var. Günüm çalışmayla başlıyor ve çalışmayla bitiyor." diye konuştu.
Biyoloji öğretmeni Fahrettin Macit, "Bence bu rakamlara devlet ilgi gösterirse elektronik araçların yapılmasında, bilgisayarların yapılmasında çok büyük rol oynayacağını düşünüyorum. Bana bir soru verdi, çözmeye kalktım, 2 sayfa yazdım ama yapamadım, geldim iade ettim. Ben de üniversite mezunuyum ama çözemedim. Başkaları bir soruyu 2 sayfada çözerken o 2 satırda çözüyor. Yani öyle üstün bir matematik kafası var bu arkadaşımın." şeklinde konuştu.
Aydın öğretmenin kıymetinin yaşarken bilinmesini isteyen Öğretmenevi Lokali Şefi Nevzat Acar da "Aydın hocam her gün sabah saat 10.00'da buraya gelip akşam saat 8'e kadar bu işlerle uğraşıyor. Büyük bir proje, hocamın yaptığı büyüklerimiz bunları görürler ve duyarlar. Dünyada yapılmamış şeyleri yapacağım diyor. Yani canlı bombayı bile uzaktan görüp bulabileceğiz diyor." dedi.
CİHAN