Aşırı sağcı başkandan 'vaazlar sadece Fransızca verilsin' şartnamesi


Fransa'nın güneyindeki Beziers şehrinin aşırı sağcı Belediye Başkanı Robert Menard, şehirdeki tüm camilere gönderdiği şartnameyle büyük tepki çekti. İmamların imzalaması istemiyle gönderilen altı maddelik şartnamede, Beziers'deki camilerde vaazların sadece Fransızca verilmesi şartı koşuluyor

Belediyenin hazırladığı şartnameyi tanıtan Robert Menard, Paris'te meydana gelen terör saldırıları sonrası Fransa genelinde birçok camide polisin arama gerçekleştirdiğini, arama gerçekleştirilen cami imamları ile Beziers'deki bazı camilerin bağlantılı olduğunu iddia etti. Hazırladığı şartnamenin de cami faaliyetlerini daha şeffaf hale getireceğini öne sürdü.

Cami derneklerine gönderilen şartnamede yer alan maddelerde görevli imamlar ve dernek üyelerinin cemaati sokakta namaza davet edemeyeceği belirtiliyor. İmamların, "Vahhabi ya da Müslüman Kardeşler'le bağlantılı şeyh ve alimlerin konuşmalarını yayınlamayacağı, bu alimleri hoş gösterecek ifadelerden kaçınması gerektiği" belirtiliyor. Büyük tepki çeken şartnamede, "cihadı özendirip, eşcinseller ve dinden dönenler için de ölüm cezası emrettiği" iddia edilen Maliki mezhebine ait kitapların da camilerde yer almaması isteniyor. Son olarak aşırı sağcı belediye yayınladığı şartnamede Beziers'deki camilerin yurtdışındaki hiçbir ülkeden ya da dernekten yardım almayacaklarını da taahhüt etmesi isteniyor.

Şartnameye sert tepki gösteren Beziers Müslümanları Derneği, Müslümanların Fransa'nın kanunlarına saygılı olduğu ve sorumlulukların bilincinde olduğunu belirterek Menard'ın kendini İçişleri Bakanı zannettiği eleştirisinde bulundu. Facebook'tan yayınlanan mesajda, aşırı sağcı belediye başkanını Müslümanları terör saldırılarıyla birlikte zikrederek Aralık ayında gerçekleştirilecek bölgesel seçimler öncesi manipülasyon yapmaya çalıştığına da dikkat çekildi. Ayrıca Beziers Müslümanları Derneği, Robert Menard'ın terör saldırılarını suistimal etmesinin de çok yakışıksız olduğuna değinildi.

Fransa gündemine sürekli skandallarla gelen Beziers şehrinin aşırı sağ partili belediye başkanı Robert Menard, Mayıs ayında da şehrinde anaokulu ve ilkokula giden Müslüman çocukları fişlediğini itiraf etmişti. Skandal açıklama sonrası belediye başkanı hakkında soruşturma açılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Aşırı sağcı başkandan 'vaazlar sadece Fransızca verilsin'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER