Yunanistan ile kreditörler arasında süren müzakerelerde üst üste toplantılar yapılırken, anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı 18 Haziran'da yapılacak Eurogroup toplantısı ya da nihai anlaşma tarihi olan 30 Haziran'da netleşecek.
Yunanistan ile kreditörler arasında 4 aydır süren müzakerelerde taraflar, önlemler konusunda mutabakat sağlayamıyor. AB ve IMF'nin emeklilik maaşlarında yapılacak kesinti ile sağlanacak 1,8 milyar Euro'luk tedbire Atina karşı çıkıyor. Önlemlerin vatandaşın cebine doğrudan yansımayan dolaylı tedbirlerden sağlanmasını isteyen Atina'ya karşın AB ve IMF ise tasarruf tedbirlerinin doğrudan olmasında ısrar ediyor.
Atina'nın ay sonunda IMF'ye yapacağı 1,5 milyar Euro'luk ödeme tarihinden önce en kritik tarih 18 Haziran'da yapılacak Eurogroup toplantısı. Bu toplantıda anlaşma sağlanamazsa nihai anlaşma tarihi 30 Haziaran 2015. Bu tarihte anlaşma sağlamazsa ülke temerrüde düşmüş olacak.
ÇİPRAS: DEMOKRASİYİ DOĞDUĞU TOPRAKLARA GÖMMEYELİM
Efimerida Sintakton gazetesine konuşan Başbakan Aleksis Çipras, AB ve IMF'nin emekli aylıklarında yeni kesinti talebinde ısrar etmesinin siyasi bir gerekçeye dayandığı eleştirisinde bulundu. Çipras, Yunan hükümetinin emekli aylıklarından yapılacak kesintilere eş tasarrufda bulunma önerisini karşı tarafa ilettiğini söyledi.
Çözüm konusunda birilerinin Yunanistan'ın samimi çabalarını zayıflık olarak değerlendirmemesi gerektiğini söyleyen Çipras, şöyle devam etti: "Sırtımızda bir halkın (Yunan) onuru ve Avrupa halklarının umudunu taşıyoruz. Bunu reddetmek için yük çok ağır. Bu ideolojik bir saplantı değil, demokrasi meselesidir. Avrupa demokrasisini doğduğu topraklara gömme hakkımız yok."
ÇİPRAS VE EKİBİ TOPLANTIDA
Öte yandan Başbakan Aleksis Çipras, bakan ve müzakere heyetinden oluşan ekibiyle başbakanlık konutunda görüşme yapıyor. Toplantıda bundan sonra atılacak adımlar ile AB ve IMF'nin taleplerine nasıl karşılık verileceği masaya yatırılıyor. AB ve IMF'nin talep ettiği emekli aylıklarında kesinti, elektrik faturalarında uygulanması istenen KDV artışı gibi önlemlere eş yeni tasarruf paketi oluşturmaya çalışılıyor.
"IMF MAAŞLARDA KESİNTİ İSTİYOR"
Öte yandan Devlet Bakanı Nikos Papas twitter mesajında, "Talep ettikleri önlemlere eş önerilerde bulunduk. Reddettiler. IMF, emekli maaşlarında kesinti de ısrar ediyor. Yanlış bilgi yanlış mantık." ifadelerini kullandı.
"HÜKÜMETİN TEK HEDEFİ ANLAŞMA"
Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise "Ülkenin yönü Euro Bölgesi'dir. Avrupa'da devam edecektir." açıklamasında bulundu.
Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis ise düzenlediği basın toplantısında, "Çıkmazdan bahsetmek istemiyoruz. Hükümetin tek planı kreditörler ile anlaşmadır. Çözüm çabaları sürecek. Masada referandum ya da erken seçim yok." ifadelerini kullandı.
SAMARAS: ÇÖZÜMSÜZLÜK FELAKETE GÖTÜRÜR
Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, "Başbakan Aleksis Çipras, sorumluluğu almalı. Kaybedecek zaman yok. Müzakerelerin kesilmesi çok kötü bir gelişme. Müzakereleri sona erdirme kimse için çözüm değil. Çözümsüzlük felakete götürür." uyarısında bulundu.
BORSA ÇAKILDI
Dün yapılan müzakerelerden sonuç çıkmaması üzerine Atina Borsası, yüzde 7'den fazla kayıpla açıldı. Banka hisselerindeki kayıp ise yüzde 11'i geçti.
ATİNA'DAN 8 SAYFALIK YENİ TASARRUF ÖNERİLERİ
Yunanistan, dün yapılan toplantıda AB ve IMF'ye 8 sayfadan oluşan yeni bir anlaşma önerisinde bulundu. Kathimerini gazetesinin bugün duyurduğu metne göre bazı öneriler şöyle: Atina, faiz dışı fazlanın 2015 yılı için yüzde 1, 2016 için ise yüzde 2, GSMH açığının 2015 yılı için yüzde 1,1 (1,995 milyar Euro), 2016 için ise yüzde 2 (3,583 milyar Euro) olmasını kabul ediyor. Bütçe açığının karşılanması için KDV artışından sağlanması düşünülen 1,4 milyar Euro gelir gösteriliyor.
Atina ayrıca işletmelere uygulanan yüzde 26'lık vergi oranını yüzde 29'a çıkarmayı, bunun da 2016'da 450 milyon Euro gelir sağlayacağını öngörüyor. CİHAN