"AVM değil, cemaati 10 kat artıracak cami inşa ediyoruz"


Ankara'nın Sincan ilçesinde bir derneğe düzenlenen operasyon sebebiyle cami ve AVM inşaatı yarım kaldı. Cami inşaatını yapan dernek, Sincan'a AVM değil cemaati 10 kat artıracak cami inşa ettiklerine açıkladı. Sincan Merkez Kütükçüoğlu Camii'nin dernek tarafından yapıldığı ve yıkılış tarihine kadar da hizmet verdiği belirtilen açıklamada: "Eski cami gerek 500 kişilik olması açısından büyüklük ve gerekse de müştemilatı itibariyle Sincan merkezine yakışmayan bir durum içerisinde idi. İnşaatı yüzde 90 seviyesinde olan yeni camimiz hizmete girdiğinde Sincan'ımız kapalı otoparkı, asansörü, yürüyen merdivenleri, ısıtma-soğutma sistemleri ile halkın sosyal ihtiyaçlarına da cevap verecek 2 katlı ve 3 bin 500 kişilik hatta avlusu ile birlikte düşünüldüğünde 5 bin kişiye hizmet verebilecek bir camiye sahip olacaktır." denildi.

Kültür Değerleri Yaşatma ve Eğitime Hizmet Derneği, dernek hakkında bazı medya kuruluşları tarafından dile getirilen iddialara yazılı açıklamayla cevap verdi. Eski imam hatip lisesinin 1977 yılında yapıldığı ve artık ihtiyaca cevap vermeyen, depreme dayanıklı olmayan bir durumda olduğu belirtilen açıklamada, "Derneğimize okul aile birliğince binanın taşınması ile ilgili birçok kez başvurularda bulunulmuştu. Sincan, Fatih Mahallesinde 2008-2009 yılı eğitim öğretim yılından itibaren faaliyet gösteren Sincan İmam Hatip Lisesi derneğimiz tarafından yapılmış olup bu durum kamuoyu tarafından da bilinmektedir. Yeni imam hatip lisesi modern bir şekilde yapılmış olup, gerek kapasite, gerekse ulaşım imkanları, gürültü kirliliğinden uzak olması, her türlü ders araç gereci, laboratuvar, akıllı tahta vs. imkanları ile örnek gösterilecek bir binadır ve bu binada eğitime halen devam edilmektedir." denildi.

"ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICINDA CAMİ AÇILIŞI YAPILACAKTI"

Yıkılan caminin yerine son derece modern ve kapasitesi 10 kat arttırılmış bir cami yapılacağı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sincan merkez Kütükçüoğlu Camii, zamanında derneğimizce yapılmış olup yıkıldığı tarihe kadar da hizmet vermiştir. Eski cami gerek 500 kişilik olması açısından büyüklük ve gerekse de müştemilatı itibariyle Sincan merkezine yakışmayan bir durum içerisinde idi. İnşaatını devam ettirdiğimiz ve inşaatı yüzde 90 seviyesinde olan yeni camimiz hizmete girdiğinde Sincan'ımız kapalı otoparkı, asansörü, yürüyen merdivenleri, ısıtma-soğutma sistemleri ile halkın sosyal ihtiyaçlarına da cevap verecek 2 katlı ve 3 bin 500 kişilik hatta avlusu ile birlikte düşünüldüğünde 5 bin kişiye hizmet verebilecek bir camiye sahip olacaktır. Planlarımız, 23 Nisan 2015 tarihine denk gelen üç aylar başı itibari ile ibadete açmaktı. İç tasarımları da dahil olmak üzere biz hazırlanmıştık. Belediyenin inşaatımızı mühürlemesi neticesinde, açılışı denilen tarihte gerçekleştirilememiştir. Bu uygulamadan derneğimiz de, halkımız da mağdur olmuştur. Derneğimiz, mührün kaldırılması ile birlikte caminin en kısa zamanda açılışını yapmak için çalışmalarını sürdürmektedir."

"DÜKKANLARDAN ELDE EDİLEN GELİRLER CAMİ İNŞAATINDA KULLANILDI"

Projede, fiyatı 100 bin ile 1.8 milyon TL arasında değişen 181 adet dükkan olduğu, bunların da bir kısmının satılarak, bedelinin inşaat maliyetinde kullanıldığı kaydedilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Dükkan ve ofis fiyatları belli olup isteyen herkese bu bilgiler verilebilmektedir. İnşaatımız devam etmekte ve yüzde 98 seviyesindedir. Halen inşaatın bitirilmesi için mücadelemiz devam etmektedir. İnşaattan kaynaklanan ödemelerin yapılması için özverili olarak çalışmaktayız. Sonuç olarak inşaat tamamlandığında bir kazanç meydana gelirse, kazanç yine derneğimize ait olacaktır. Bu geliri dernek amaçları doğrultusunda eskiden olduğu gibi gene Sincan halkına hizmet için kullanılacaktır. Bir önceki maddede de açıkladığımız gibi ortaya çıkan bir rant olmadığı gibi, rant aktarımı da söz konusu değildir. Söz konusu iddiaların kaynağı 2005 yılında derneğimize başvuruda bulunan bazı öğrencilerinin eğitim giderlerinin bir kısmının derneğimizce karşılanması ile ilgilidir. Derneğimizin kuruluş amaçlarından biri olan ihtiyaç sahibi öğrencilere yardımda bulunmak bizim görevimizdir. Bazı medya organlarında bahsedildiği gibi 'dernek tüm gelirlerini dershanelere aktarmıştır' şeklindeki iddialar doğruyu yansıtmamaktadır. Öğrenciler adına Sincan'da faaliyet gösteren ve öğrencilerin gittiği özel bir dershaneye yapılan eğitim ödemesi sadece ve sadece 3 bin 300 TL dir."

"HİÇ BİR MENFAAT TEMİN ETMEDİK"

Proje şartnamesinde belirlenen 2 milyon liranın Sincan Belediye Başkanlığı ve yetkili müdürleri tarafından belirlendiği vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi: "Belediye Başkanı yapılan ihale bedelini yeterli bulmaz ise onaylamayabilir. Yeterli bir rakama ulaşmadığı için iptal edebilir. İhale Sincan Belediye Başkanı tarafından da onaylamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının 05.09.2008 tarihli yazısıyla dernek tarafından yaptırılan İmam Hatip Lisesi teslim edilerek faaliyete başlanmış ve eski bina 'boş olarak derneğimize bırakılmıştır. Sincan Belediyesi tarafından üst hakkı 49 yıllığına Derneğe ait olan parseller satışa çıkartılmıştır. Şartnamede muhammen bedelin 2 milyon olduğu belirtilmiştir. Sincan Belediyesi tarafından 21.12.2010 tarihinde yapılan ihaleye 3 istekli katılmış en yüksek teklifi derneğin vermesi üzerine ihale derneğe kalmıştır. 04.01.2011 tarihli yazı ile de ihalenin onaylandığı bildirilmiştir. Herkesin bildiği üzere ihaleler kamuoyuna ilan edilme zorunluluğu vardır. Söz konusu ihalede devletimizin yapmış olduğu diğer ihaleler gibi kamuoyuna ilan edilmiş, ihale dosyaları kabul edilmiş, ihale yapıldıktan sonrada Sincan Belediyesi ihale komisyonunca onaylanmış, askıda bekletilmiş, itiraz olmayınca da nihai onayı verilmiştir. Derneğimiz ne ihale sürecinde, ne muhammen bedelinin tayininde hiçbir dahli olmamıştır, olamaz da zaten. Yine herkesin malumudur ki imar değişiklikleri, plan notu değişiklikleri belediyelerce gerçekleştirilmektedir. Arsamız üzerinde meydana gelen plan notu ve imar değişikliklerinden hiçbir şekilde derneğimiz sorumlu tutulamaz. Söz konusu ihaleler ve imar değişikliği İç İşleri Bakanlığı tarafından incelenmiş olup, işlemlerin kanunlara uygun olarak yapıldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple Sincan Belediye Eski Başkanı Hasan Altın, Sincan Belediye başkanı Mustafa Tuna ve diğer belediye görevlileri hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığına hükmedildiği 13.02.2015 tarih ve 71003 sayılı yazısı ile dönemin İç İşleri Bakanı Efkan Ala, Müsteşar Sebahattin Öztürk, Müsteşer Yardımcısı Enver Salihoğlu'nun imzası ile bildirilmiştir."

Yönetim kurulu üyeleri olarak dernekten bir kuruş menfaat temin etmedikleri, huzur hakkı almadıkları ve herhangi bir gelir elde etmedikleri belirtilen açıklamada, "Üzerimize bir emanet olarak aldığımız bu derneği kurulduğu günden bugüne kadar yetkili kurumlarca yapılan denetlemelerden de anlaşılacağı üzere kanun ve mevzuata uygun olarak yönettik. Bu işi yapmaktaki amacımız Sincan'ımıza ve Sincan halkımıza hizmet etmektir. Başka bir amacımız yoktur. Devletimize, adli makamların ve Sincan'lı hemşehrilerimizin bu konuyla ilgili vereceği karara güveniyoruz. Hakkımızda çıkarılan yaygara ve asılsız isnatların sahiplerini de önce Cenabı Allaha sonra da aziz milletimizin vicdanına havale ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

CİHAN
<< Önceki Haber "AVM değil, cemaati 10 kat artıracak cami inşa ediyoruz" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER