PEKİN (CİHAN)- Çin'in internete getirdiği sınırlamalar, ülkedeki Avrupalı şirketlerin işlerini olumsuz etkilediği açıklandı. Avrupa Birliği'nin (AB) Çin'deki Ticaret Ofisi'nden bugün yapılan açıklamada, Çin'deki internet sınırlamalarının Avrupalı şirketlere artarak zarar verdiği vurgulandı.
Çin'in son zamanlarda yurtiçi internet erişimini kısıtlamak için aldığı önlemlerin kendisini dünyanın geri kalanından izole etmekte olduğu ve yerel ağlarını internetten intranete döndürebileceği belirtildi. Bunun da Çin'deki iş operasyonlarına son derece zararlı olacağı vurgulanan açıklamada, Çin'deki tüm yerli ve yabancı işletmelerin aslında "kurumsal internet vergisi" oluşturmasından etkilendiğine dikkat çekildi.
AB'nin Çin'deki Ticaret Ofisi tarafından geçen hafta yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 86'sının Haziran 2014 ile karşılaştırıldığında yüzde 15 artışla, belirli internet sitelerinin ve çevrimiçi (online) araçlarının erişime kapatılması nedeniyle işlerinin olumsuz etkilendiği cevabını verdiği kaydedildi.
Katılımcıların yüzde 80'inin ise 2015'in başında internetin sıkı kontrol edilmesinin işlerine çok kötü yansıdığını söylediği ifade edildi.
Katılımcıların yüzde 13'ü de Çin'in internete getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarını erteledikleri ya da Ar-Ge faaliyetlerini kurmak için isteksiz hale geldikleri cevabını verdi. Çin, kısa süre önce ülkede yasaklanan internet sitelerine girmek için kullanılan "Sanal Özel Ağ" (VPN) hizmetlerine engelleme getirmişti.
Çin'de Youtube, Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google, Facebook ve Twitter gibi sitelere giriş yasağı bulunuyor ve bu sitelere girmek isteyenler, yabancı şirketlerin sağladığı VPN hizmetlerini kullanıyor. VPN hizmeti sağlayan bazı yabancı şirketler, kullanıcılarından çok sayıda şikâyet aldıklarını ve Çin'de internet sansürünün arttığını vurguladı.
Çin'in "Büyük Güvenlik Duvarı"nda yapılan güncellemeyle, bazı VPN servisleri kullanılamaz hale gelmişti. iPhone veya iPad üzerinde VPN servislerinin kullanımlarında ise sorunlar yaşanıyor.
KULAK ARDI EDİLİRSE, ŞİRKETLERİN DURUMU DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK
Avrupa Ticaret Odası Başkanı Jörg Wuttke, bu duruma tepki gösterdi: "Bu endişe verici eğilimler, internet kontrolünü aşırı şekilde yapma, Çin'in gelişmesi için kritik önemde olan teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarını nasıl bastırdığı ve ticari büyümeyi nasıl boğduğunu ortaya koyuyor."
Wuttke, bu tür uygulamaların aynı zamanda çok ihtiyaç duyulan yabancı yeteneklerin ülkede çalışma isteğini de gidereceğine dikkat çekti. Anahtar internet araçlarına erişimi sınırlamanın sadece bireyler için talihsiz bir rahatsızlık olmadığını dile getiren Wuttke, burada birçok şirketin giderek artan ağır iş yapma maliyetine katlanmakta zorlandığını da ifade etti.
Avrupa Ticaret Odası'nın açıklamasında ayrıca, aşırı internet kontrolünün sonuçlarının gereksiz ve önlenebilir olduğu, dikkate alınmadığı takdirde bunun ticaret işlemlerinde giderek internete yönelen şirketleri daha da kötüye götüreceği vurgulandı.
Çin'deki Avrupa Birliği Ticaret Odası, 19 Ekim 2000 tarihinde 51 üyeli şirket tarafından kuruldu. Odanın şu an bin 800'ü aşkın üye şirketi var ve Çin genelinde dokuz ofisi bulunuyor.
CİHAN