Avrupa ülkesi 'soykırım' dedi

Avusturya parlamentosu 1915 Olayları için ilk kez ‘soykırım’ ifadesini kullandı.

Avrupa ülkesi 'soykırım' dedi

Parlamento adına yapılan ve ülkedeki altı büyük siyasi partinin liderlerinin imzası bulunan açıklamadaki ‘soykırım’ ifadesinin herhangi bir yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

Parlamento Başkanı Doris Bures, “24 Nisan 1915, soykırımla sonlanan zulmün başladığı tarihi gösteriyor” dedikten sonra milletvekillerini bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

AFP ajansının haberinde “Osmanlı İmparatorluğu’nun eski müttefiki” olarak ifade edilen Avusturya'nın, Türkiye’yi "sorumluluk alarak soykırımı tanımaya çağırdığı" belirtildi. Haberde, yapılan açıklamanın sembolik önemine vurgu yapıldı.

VİYANA BÜYÜKELÇİSİ GÖĞÜŞ ANKARA'YA ÇAĞRILDI

Avusturya Meclisi'nde 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanımlanmasının ardından hükümet Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş'ü Ankara'ya çağırdı.

Ankara'ya çağırılan Büyükelçi Göğüş'ün bu akşam devlet televizyonunda Ermenistan'ın Viyana Büyükelçisi ile birlikte katılacağı programa katılamayacağını ilettiği öğrenildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Avusturya Parlamentosu'nca 1915 olaylarına ilişkin açıklanan ortak deklarasyona Dışişleri’nden cevap gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Avusturya Parlamentosunda grubu bulunan partilerin meclis grup başkanlarınca bugün imzalanarak açıklanan 1915 olaylarına ilişkin deklarasyon tarafımızda büyük bir infial yaratmıştır. Avusturya Parlamentosu’nun hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde Türk milletine suç isnat etmek hakkı ve yetkisi yoktur. Bilinmelidir ki, Türkiye ve Türk milleti tarihine atılan bu iftirayı unutmayacaktır. Öyle anlaşılıyor ki ülkemizin insani ve somut açılımlarını görmezden gelmekte ısrar eden bazı çevrelerce yürütülen algı operasyonu tuzağına Birinci Dünya Savaşı sırasında aynı saflarda savaştığımız ve yaşanan büyük trajedinin ‘soykırım’ olarak nitelendirilemeyeceğini en iyi bilecek durumda olan Avusturya da düşmüştür.”

DIŞİŞLERİ: ‘SOYKIRIM’ OLARAK NİTELENDİRİLMESİ HUKUKUN KATLİDİR

Ortak bildiride tüm Hıristiyan grupların acıları paylaşılırken, bu süre zarfında hayatını kaybeden Müslümanlara hiç değinilmemiş olması, insaniyetten bahsedenlerin dini temelde yaptıkları ayrımcılığın üzücü bir göstergesini teşkil ettiği kaydedilen açıklamada, “Bu tür ayrımcılıkların günümüzün sorunlarına çözüm üretebilmek bakımından ne denli yanlış olduğu açıktır. Avusturya Parlamentosu’nun başkalarına tarih dersi vermek gibi artık günümüz dünyasında yeri olmayan bu tarafgir davranışını reddediyoruz. Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşananların tek taraflı bir bakış açısıyla, seçici ve ayrımcı bir anlayışla öne çıkarılması ve ‘soykırım’ olarak nitelenmesi hukukun katlidir ve Türkiye tarafından şiddetle reddedilmektedir. İşlemediği bu suçu, siyasi baskılarla Türkiye’ye kabul ettirmek hiç bir şekilde mümkün olamayacaktır. Avusturya Parlamentosu’nda açıklanan bu bildirinin Türkiye-Avusturya dostluğu ve ilişkileri üzerinde kalıcı olumsuz izler bırakacağı açıktır.” denildi. 

'GÖRÜŞLERİMİZİ AVUSTURYA’NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ’NE AKTARDIK'

Dışişleri’nden yapılan açıklamada “Bu konudaki görüşlerimiz, Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi'ne aktarılmış olup, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün de istişareler için merkeze çağırılması kararlaştırılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
<< Önceki Haber Avrupa ülkesi 'soykırım' dedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER