15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye bugün ilk kez üst düzey bir Avrupa Birliği temsilcisini ağırlıyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz bugün Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunuyor. Öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek olan Schulz'un görüşme programında Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman da bulunuyor.
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) mensubu Schulz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'nde görüşecek.
İlişkiler 15 Temmuz'dan beri gergin
AB-Türkiye ilişkileri 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana gergin. Birçok AB'li siyasetçi Türkiye'nin darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonlarda insan hakları ve hukuk devleti ilkelerinin ihlal edildiğini savunmuştu. Suçlamalara karşı çıkan Ankara ise AB'yi yeterince dayanışma göstermediği için eleştirmişti.
Schulz'un Erdoğan'a yönelik sert eleştirileri
Schulz geçtiğimiz aylarda Erdoğan'a yönelik sert eleştirileriyle gündeme gelmişti. Mayıs ayında TBMM'de dokunulmazlıkların kaldırılması üzerine Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde "tek adam devleti" olma yolunda olduğunu açıklamış, Türkiye'nin Avrupa değerlerinden "nefes kesici bir hızla" uzaklaştığını kaydetmişti.
'Kriterler yerine gelmezse AP'nin gündemine gelmez'
Schulz, vize muafiyeti için Ankara'nın 72 kriteri yerine getirmesi gerektiğini hatırlatarak, bu kriterler yerine getirilmediği sürece konunun AP'nin gündemine gelmeyeceğini söylemişti. AP Başkanı, "gücün tek bir kişinin elinde toplanmasının yorumsuz ve icraatsız şekilde kabul edilemeyeceğini" ifade etmişti.
Türkiye: Mülteci anlaşması feshedilir
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Schengen Bölgesi'nde Türk vatandaşlarına uygulanan vize yükümlülüğünün en geç ekim ayına kadar kaldırılması beklentisi içinde olduğunu söylemişti.
Mülteci anlaşmasına atıfta bulunan Çavuşoğlu, AB yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece, Türkiye'nin yasa dışı göçü tek başına durduramayacağını belirtmişti. Türkiye, vize serbestisinin ekim ayının sonuna kadar sağlanmaması durumunda, mülteci anlaşmasının feshedilebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.