Avrupalı avukatlar, çok uluslu şirketlerdeki işçi haklarını mercek altına aldı

Avrupalı avukatlar, çok uluslu şirketlerdeki işçi haklarını mercek altına aldı

Bursa'da başta Bosch olmak üzere bazı çok uluslu şirketlerde çalışan işçilerle görüşmek için gelen Avrupa heyeti, iş hayatında yaşanılan aksaklıklar için rapor hazırlayacak. Amerika Birleşik Devletleri Cornell Üniversitesi İş Hukuku Bölüm Başkanı, İş Hukuku Profesörü Angela B. Cornell, "Bosch'u Avrupa'da ve bazı ülkelerde işçi haklarına saygı gösterme konusunda güçlü iradesi olmasıyla biliyoruz. Ama maalesef dünyanın her yerinde bu böyle işlemiyor." dedi.

Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında iş hayatında yaşanılan sıkıntılar masaya yatırıldı. Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, "Türk Metal ile Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan grup toplu iş sözleşmesini sendika olarak tanımadık ve greve gittik. 29 Ocak günü grev kararını uyguladık ama grevlerimiz 30 Ocak tarihi itibariyle hükümetçe yasaklandı." diye konuştu.

'BOSCH DÜNYANIN HER YERİNDE İŞÇİYE AYNI DAVRANMIYOR'

Amerika Birleşik Devletleri Cornell Üniversitesi İş Hukuku Bölüm Başkanı, İş Hukuku Profesörü Angela B. Cornell ise şunları kaydetti: "İşçilerle görüştük. Oldukça ciddi kaygılarımız var Türkiye'de işçi hakları ve insan hakları ihlallerine yönelik. İleride bu incelemeden sonra geniş bir rapor hazırlayıp, hükümetin ve Türkiye'deki çok uluslu şirketlerin işverenlerin insan haklarına daha saygılı olmaları için çaba göstereceğiz. Türkiye'de Bosch ve diğer çok uluslu şirketlerde çalışan işçiler örgütlenme haklarını kullanmakta zorlanıyorlar. Bosch'u Avrupa'da ve bazı ülkelerde işçi haklarına saygı gösterme konusunda güçlü iradesi olduğu yönüyle biliyoruz. Ama maalesef dünyanın her yerinde bu böyle işlemiyor. Bosch'un Almanya ve Avrupa'daki işçilerin sahip olduğu tüm haklara Türkiye'deki Bosch işçilerinin de sahip olması için gayret göstereceğiz. Çok uluslu şirketlerin örgütlenme hakkına saygı göstermesini istiyoruz."

Avrupa İnsan Hakları ve Demokrasi için Avukatlar Derneği (ELDH) Genel Sekreteri Thomas Schmidt de "Bosch'un dünyanın çeşitli yererinde iyi sosyal ilişkiler olduğunu, bazı yerlerde işçi haklarına saygı gösterdiği bilinen gerçektir. Hazırlayacağımız bu rapordan sonra Türkiye'deki Bosch çalışanları daha fazla saygı göreceklerdir. Türkiye'de çalışan Bosch işçileri Almanya'daki veya dünyanın başka yerdeki Bosch işçilerinin sahip olduğu haklara sahip olacakladır." diye konuştu.

Hindistan sendika avukatı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) eski Hukuk Danışmanı Ramapriya Gopalakrishnan da Hindistan'da da yaşanılan benzer sıkıntıların yapılan düzenlemelerle aşıldığını söyledi.

'E-DEVLET, SENDİKA ÜYESİ OLMANIN ÖNÜNDE SIKINTI'

Uluslararası İşçi Hakları Komisyonu (ICLR) Üyesi ve ABD'li işçi hakları avukatı Suzanne Adely de e-devlet uygulamasının sendika üyesi olmanın önünde engel olduğunu öne sürdü. Adely şöyle devam etti: "Buraya geldiğimizde hem işçi haklarına yönelik uygulamalara hem de piyasaya yönelik incelemelerde bulunduk. Özellikle e-devlet sistemi sendika üyeliği önünde ciddi engel. E-Devlet üyeliği kullanılmasına dair bazı kaygılarımız var. İşçilerin bir sendikaya üye olduğunda bunun başkaları tarafından görünüyor olmaması gerekiyor. Başkalarını tarafından görünmesi ele geçirilmesi bizim için kaygı verici bir şey. Ciddi zaman harcayarak çok farklı yerlerde işçilerle konuştuk. Anladığımız; Türkiye'de işçilerin sendika üyeliklerinin başkaları tarafından anlaşılması belirlenmesinin ardından çok ciddi baskıya maruz aklıyor. İşçiler, sendikalaştıkları için işten atılmışlar ya da istifa etmeye zorlanmışlar." CİHAN
<< Önceki Haber Avrupalı avukatlar, çok uluslu şirketlerdeki işçi haklarını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER