Alman hükümetinin mülteci akınıyla baş edebilmek için Avusturya'dan sonra Çek Cumhuriyeti ve Polonya sınırlarında da kontrol yapacağı ifade ediliyor. Muhalefet partileri ise Avrupa Birliği'nin temel felsefesinden birisi olan serbest dolaşımın geçici de olsa askıya alınmasına tepki gösterdi. AB hukukuna göre bir ülke en fazla iki ay boyunca sınırlarda kontrol yapabiliyot.
Almanya'da federal hükümetin, Bavyera eyaletine iki hafta içinde 63 binden fazla sığınmacının gelmesinden sonra acil önlem olarak Avusturya sınırını serbest geçişe kapatıp kontrole başlaması muhalefetin tepkisini çekti. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Avrupa Birliği'nin temel felsefesinden birisi olan serbest dolaşımın (Schengen) askıya alınmasını "Avrupa kendini yok ediyor. Güle Güle Schengen. Daha fazla Avrupa için tek çözüm dayanışma." sözleriyle eleştirdi.
Sınırları kapatmanın mültecileri dünyadan göndermeyeceğini söyleyen Özdemir, Avrupa Birliği'nin mültecilerin kabul edilmesi konusunda daha fazla dayanışma içinde olması gerektiğini ifade etti. Deutschlandfunk'a konuşan Özdemir, sığınmacıları yollara düşüren sebeplerin konuşulmasının sırası geldiğini ifade ederek Suriye'nin gündem konusu haline gelmesini istedi.
Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger ise Federal hükümeti bencillikle suçladı. Riexinger, "Sınırların tekrar kontrol edilmesi kötü durumda olan, haftalardır savaştan, açlıktan, fakirlikten, çaresizlikten kaçan insanlara karşı akıl almaz bir bencilliktir." ifadelerini kullandı.
Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD/ sol kanadı ise sınır kontrolünü 'sığınmacılara bir saldırı' olarak nitelendirdi. SPD'nin sol kanadından Hilde Mattheis, tepkisini "İçişleri Bakanlığı'nın uygulaması Avrupa Birliği'nin varlık sebebine ve mültecilere bir saldırıdır." sözleriyle dile getirdi.
FEDERAL İÇİŞLERİ BAKANI: SINIR KONTROLLERİ GEÇİCİ BİR UYGULAMA
Almanya'nın Avusturya sınırında başlattığı kontrol uygulamasının geçici olduğunu ve Avrupa Birliği'nin ortak ve adaletli mülteci politikası oluşturması gerektiğini söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'nın geçerli olan Avrupa Birliği'nin insan hakları hukukunca insani yardım sorumluluğunu yerine getireceğini söyledi. Alman bakan, sınırlarının kontrol edilmesinin bütün sorunları çözmeyeceğini önemli olan kaçan insanların geldikleri bölgelerde yapılacak çalışmalar olduğunu kaydetti.
Öte yandan Avusturya ile Almanya arasında durdurulan tren seferleri tekrar başladı. Dün başlayan seferlerde Münih Tren İstasyonu'na yeni mültecinin gelmediği ifade edildi. Almanya sınırında dayanan sığınmacıların durumunun ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Önümüzdeki iki gün boyunca Meseberg'de koalisyon çalışmalarını değerlendirmek için bir araya gelecek olan ortaklar, mülteci krizi nedeniyle zirveyi iptal etti. Yarın Başbakan Merkel'in daveti üzerine eyalet başbakanları Başbakanlık'ta bir araya gelecek ve mülteci krizini görüşecek.
POLONYA VE ÇEK SINIRININ DA KONTROLÜ GÜNDEMDE
Almanya'nın Avusturya'dan sonra Polonya ve Çek Cumhuriyeti sınırlarında da polisin kontrol uygulamasını başlatacağı ifade ediliyor. Saksonya eyaletinin de Çek ve Polonya sınırında serbest geçişi geçici olarak askıya almak için çalışmalar başlattığı duyuruldu.
GABRİEL: BİR MİLYON MÜLTECİ GELECEK
Koalisyon ortağı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, parti üyelerine gönderdiği mektupta Federal İçişleri Bakanlığı'nın öne sürdüğü 2015 yılında Almanya'ya 800 bin mülteci gelecek öngörüsünü yukarıya çekti. Gabriel, yılsonuna kadar bir milyon sığınmacının geleceğini ve Almanya'nın mülteci kabul etme kapasitesinin sınırlarını zorladığını dile getirdi. CİHAN