Aydın ihracatçıları toplantıda biraraya gelecek


Ege İhracatçılar Birliği (EİB), Aydın'ın ihracatçılarını biraraya getirecek. İlden ihracat yapan 300'e yakın firma temsilcisinin katılacağı toplantıda Aydın Ticaret Borsası (ATB), Aydın Ticaret Odası (AYTO), Aydın Sanayi Odası ve sivil toplum kuruluşları da hazır bulunacak. 27 Ocak 2015 Çarşamba günü yapılacak toplantıda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, açılış konuşmasında Aydın ve Ege Bölgesi ihracatını değerlendirecek.

Toplantıdan önce bir açıklama yapan AYTO Başkanı Hakan Ülken, "Aydın ihracatının en önemli sorunu, Aydın gümrüğünün işlevsel hale getirilmesidir." dedi. EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz'ın, "Ege İhracatçı Birlikleri Ne Yapıyor?" başlıklı bir sunum yapacağı toplantıda EİB Şube Müdürü İsmail Saydan, "Devlet Yardımları ve Tarımsal İade", Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selçuk Karaata, "Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Güncel Gelişmeler ve Aydın Ekonomisi" konularını anlatacak. Aydın ekonomisini ve ihracatını da AYTO, ATB ve Sanayi Odası katılımcıları değerlendirecek.

Aydın ticaretini ve ihracatını ilgilendiren her konuda katkıda bulunacaklarını belirten AYTO Başkanı Ülken, "Aydın ihracatı ve ticaretiyle ilgili elimizdeki dökümanları orada paylaşacağız. EİB üyesi olan, aynı zamanda bizim de odamızın üyesi. Orada aslında aynı noktaya hareket eden paydaşlarımızın toplantısı olacak. Aydın ihracatında en önemli problemlerden bir tanesi, Aydın gümrüğünün kullanılmaması. EİB ile bizim beklentilerimiz farklı olacak. Biz Aydın gümrüğünün işlevsel halde olmasını ve buradan çıkış yapılarak Aydın ürünlerinin İzmir gümrüğünde işlem görmesinden dolayı ihracat rakamlarımızda reel sonuçları elde edemiyoruz. Aydın'dan yapılan ihracatların Aydın gümrüğünden geçmesi için formül gerekli. Bu ürünler Aydın gümrüğünden çıkarsa EİB gümrüğünden çıkmıyor anlamına gelmez. Bizim Aydın gümrüğünü daha işlevsel hale getirmemiz lazım. Gümrük, Aydın'a kolay gelmedi. İşlevsel hale getirmek zorundayız. Dış ticaret hamlelerimizde de ABD New York Ticaret Odası ile çalışmamız var, AB noktasında çalışmalarımız var. Uzakdoğuyla ilgili de bir çalışma yapacağız. Bunların hepsini masaya yatıracağız." dedi.

Toplantısının amacının Aydın ihracatını değerlendirme, arttırma ve ön plana çıkarma olduğunu belirten ATB Başkanı Adnan Bosnalı ise en önemli ürün olan inciri gündeme getireceklerini söyledi Bosnalı, "İncir, Aydın ihracatı için çok önemli. Aydın'ın ihracatının arttırılabilmesi için yerel ürünlerde bir kere incirin, kesinlikle ihracat teşviki ve üretici bazında primleri verilmesi gerekir. En azından bunun gündeme gelmesini istiyoruz. İncir ihracatçısı neden teşvik alamıyor, neden destekleme alamıyor? Sonuçta o da ihracatçı. Tarım ürünleri ihracatı da bizim için önemli ama biz inciri gündeme getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Aydın ihracatında 2015 yılı kötü geçti. 2014 yılında 578 milyon 507 bin dolar olan ihracat rakamı, geçen sene yüzde 14 gerileyerek 497 milyon 692 bin dolar oldu. 25 sektörde ihracat yapılan Aydın'da ilk sırayı, 112 milyon 661 bin dolar ile kuru meyve ve mamulleri aldı. Madencilik ürünleri 101 milyon 233 bin, otomotiv endüstrisi 49 milyon 382 bin, hazır giyim ve konfeksiyon 47 milyon 498 bin, makine ve aksamları 47 milyon 414 bin dolarla onu takip etti. 2014'te yıl süs bitkileri ve mamüllerinde Aydın'dan hiç ihracat yapılmazken 2015 yılında 107 bin dolarlık ihracat yapıldı. Savunma ve havacılık sanayisinde 2014 yılında 110 bin dolarlık ihracat yapılırken 2015 yılında 244 bin dolar yapıldı. En çok artış da yüzde 120 ile bu sektörde oldu. Diğer bütün sektörlerde düşüş olurken sadece savunma ve havacılık sanayisi ile çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde artış oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Aydın ihracatçıları toplantıda biraraya gelecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER