Aydın İkizdere Barajı çevresine çam balı için basra böceği aşısı yapıldı


Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, İkizdere Barajı etrafındaki çam ağaçlarına çam pamuklu koşnil (basra böceği) aşısı yaptı. Karacasu Dikmen bölgesinden getirilen bu böcekler sayesinde Aydınlı arıcılar, çam balı için uzak yerlere gitmeyecek. Türkiye'de çam balı üretiminde ikinci sırada yer alan Aydın, rekoltesini yükselterek ülke ve il ekonomisine katkısını da arttıracak.

Çam balı üretimi için yaptıkları araştırmada, İkizdere Barajı çevresinin her yönüyle çok uygun olduğunu tespit ettiklerini belirten Birlik Başkanı Özdemir, basra böceği aşısıyla birkaç yıl içinde bölgenin verimli hale geleceğini söyledi. Türkiye'nin dünya çam balının yüzde 98'ini ürettiğini, rekoltenin yüzde 45'inin Aydın'dan çıktığını kaydeden Özdemir, "Aydın ilindeki arıcılara yönelik yapmış olduğumuz toplantı ve eğitim çalışmalarında, çam basra böceğinin bölgemiz ve ülkemiz için önemli bal kaynağı olduğunu söyledik. Basra aşılama seferberliği başlattık. Aydın, çam balı üretimde Muğla ilinden sonra ikinci sırada. Arıcılarımızdan, basra aşılamaları konusunda biraz daha ilgi istiyoruz. İncirliova ilçesi, İkizdere Barajı kenarlarındaki tapulu alanlarda çam ağaçlarının, basra aşılaması için uygun olduğunu gördük. Barajın etrafına komple basra aşılaması yaptık. Önümüzdeki seneden itibaren Aydınlı arıcıların uzak bölgelere gitmesine gerek kalmayacak." dedi.

Basra böceği İkizdere Barajı çevresine uygun olduğu için aşılamayı bu bölgeye yaptıklarını ifade eden Ayhan Özdemir, "Bu aşılamayı kendi imkanlarımızla yaptık. Karacasu Dikmen bölgesinden basra aşılarını getirdik, İkizdere bölgesine aşıladık. Basra böceğiyle 100 tane çam ağacı aşıladık. 100 çamdan bu yıl, bu aşılamayla bin 500'ü bulur, önümüzdeki yıl tüm bölgeyi kaplar. Bunun çam ağaçlarına ve ormana zararı yok. Aydın da çam balı arıcılığında daha ileride olacak, milli gelire katkısı olacak. Aydınlı arıcılarımız, çam balı için Davutlar Kuşadası, Söke bölgesine gidiyordu. Bundan sonra o kadar uzağa gitmesine gerek kalmayacak. Gözümüzün önünde, İkizdere Barajı çevresinde çam ormanlarımız var. Bu çamları ekonomiye kazandırmanın en iyi yolu basra aşısıydı. Buranın nem oranı da çok uygun. Basra böceği yumurtalarını, çam ağaçlarının dibine gömdük. Binlerce böcek yumurtası var. Bu böcekler, 10-15 gün içerisinde çam ağaçlarının dallarına çıkacaklar. Bu yavrular yazın ürüyor, kışın ağaçların dibine iniyorlar, burada yumurtluyorlar. Yazın bu yumurtalardan yeni basra böcekleri çıkıyor ve ağaçlara çıkıyorlar. Bu bölge, çam balı için uygun hale gelecek." dedi.

Basra böceğinin ormanlara zarar vermediğini vurgulayan Özdemir, "Aksine arıcılarımız, bu alanları koruyarak gönüllü birer orman muhafaza memuru oluyorlar. Ormanları koruyorlar. Arıcılarımız, fazla bal üretmek için ağaçların bal vermesinin arttırılması gerektiğini biliyorlar. Arıcılarımız, hem ormanı koruyor hem de çam balı üreterek ülke ekonomisine katkı sağlıyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Aydın İkizdere Barajı çevresine çam balı için basra... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER