Bilim dünyası Ay'ın karanlık yüzünde bulunan parlak jeli tartışıyor.
Esrarengiz madde Çin'in Ay aracı tarafından tespit edilirken, bu maddenin ne olabileceği belirsizliğini koruyor.
ÇİN'İN YUTU-2 ARACI BULDU
Çin'in keşif aracı Yutu-2, Ay yüzeyinde ilerlerken garip, parlayan bir nesne tespit etti. Yutu-2 maddeyi derinlemesine inceledi ama maddenin nereden geldiği henüz anlaşılamadı.
Çin'in uzay ajansı, söz konusu maddenin Ay aracının bir çarpışma kraterini incelediği esnada keşfedildiğini söyledi.
Ajans, nesneyi "kraterin merkezinde bulunan, gizemli bir parıltıya sahip bir jel" diye tasvir etti. Araştırmacılar maddenin, çevresindeki topraktan farklı bir şekle ve renge sahip olduğunu belirtti.
BİR CAM OLABİLİR Mİ?
Independent Türkçe'nin haberine göre bazı araştırmacılar parlak jelin, krateri oluşturan ilk çarpışma gerçekleştiğinde oluşmuş bir cam olabileceğini belirtiyor.
Buna göre, ilk çarpışmada oluşan sıcaklık, uzay aracı tarafından görüntülenen camı oluşturmuş olabilir.
Ancak maddenin hala açıklanmayı beklediğini söyleyen uzay ajansı, maddenin nereden geldiğini bulmak için çalışmalarına devam edecek.
TEMMUZ SONUNDA KEŞFEDİLDİ
Keşif temmuzun sonunda, Yutu-2'yi kontrol eden mühendislerin aracın gücünü olağan uyku zamanı için kesmeye yeltendiği esnada gerçekleşti.
Güneş doğrudan tepeden geldiğinde aracın parçalarına zarar verebileceği için araç gün boyunca kapalı kalmak zorunda.
Güç kesme işlemi gerçekleştirilirken, ekip üyelerinden biri Yutu-2 tarafından gönderilen panoramik fotoğraflardan birinde garip bir şey gördü.
Bunun üzerine keşif aracının kestirmesini erteleyip maddeyi incelemek için kratere doğru sürdüler.
Ekip bu esnada, tespit ettikleri şeyin etrafındaki topraktan ayırt edilebilen parlak bir madde olduğunu gördü. Nesne üzerinde yapılan taramalara rağmen, araştırmacılar maddenin ne olduğunu bulamadı.