Musul Operasyonu başladı
Operasyona ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri desteği altında Peşmerge, Irak rejim güçleri ve müttefik kuvvetler katılıyor.
Resmî devlet televizyonu El Irakiye’de konuşan Abadi, harekâtın gece saat 01.40 itibarıyla başladığını ve Musul kentine girecek güçlerin yalnızca Irak ordusu ile polisi olacağını belirtti.
Abadi’nin yanında Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz yüksek rütbeli subay yer aldı.
Musul’a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı’nın eteğindeki köylere top atışı yapıldığı öğrenildi. Kent üzerinde keşif uçuşları yapılıyor.
Musul'un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı.
Abadi, sabah bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Zafer zamanı geldi, Musul’u özgürleştirme operasyonu başladı” dedi.
NİNOVA MUHAFIZLARI DA HAREKÂTA KATILIYOR
ABD’nin başını çektiği Musul Operasyonu’na katılacak kara gücü sayısı 30 bini buldu. ABD ve İran arasında yapılan anlaşmaya göre; PKK’lı teröristlerle Şii Haşdi Şabi milisleri Irak ordusu çatısı altında operasyona katılacak. Türkiye Haşdi Şabi milislerinin harekâtta yer almasına karşı çıkıyor.
Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerin de Musul operasyonuna katıldığını açıkladı.
2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyleyen Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.
''BARZANİ OPERASYONU ŞAHSEN YÖNETİYOR'
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yakınlığıyla bilinen Rudaw sitesine konuşan Kürt Zeravani Özel Kuvvetler Komutanı Aziz Waisi, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin bugünkü operasyonu şahsen yönettiğini söyledi.
Peşmerge güçlerinin yaklaşık 4 bin savaşçıyla operasyona katıldığı belirtildi. Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul’un doğusundaki Hazır Cephesi’nde Peşmerge’nin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun IŞİD’e yönelik harekete geçtiği belirtildi.
Peşmerge güçlerine komuta eden Cemal İminiki, Rudaw’ın cephe hattından bildiren muhabirine yaptığı açıklamada, “Musul gibi bir şehre ilişkin tahmin yürütemezsiniz. IŞİD’in Musul’da önemli bir gücü var. Ramadi, Tıkrit, Beyci gibi Irak şehirlerinden kaçan birçok militanın Musul’da olma ihtimali var. Iraklılar ve Koalisyon’la bir anlaşmamız var. Peşmerge Musul’a gitmeyecek” dedi.
IŞİD ŞEHRİ PATLAYICILARLA DOLDURDU
Musul harekâtına karşı boş durmayan dinci terör örgütünün tüm yolları ve köprüleri kapattığı öne sürüldü. IŞİD’lilerin kente patlayıcılar yerleştirdiği dün gündeme gelmişti.
Öte yandan, IŞİD, kaçma teşebbüsünde bulunan örgüt üyeleri için infaz emri verdi.
IŞİD sorumlularına, “cepheleri boşltamayı düşünen ya da kaçmayı planlayan her örgüt üyesinin öldürülmesinde tereddüt etmemeleri” talimatı gönderildiği ortaya çıktı.
HAZİRAN 2014’TE IŞİD’İN ELİNE GEÇMİŞTİ
Irak’ın en büyük ikinci şehri olan Musul, Haziran 2014’ten bu yana IŞİD kontrolünde bulunuyor.
Musul’un IŞİD’li teröristlerin eline geçmesi Türkiye açısından da büyük önem taşıyor. Zira 11 Haziran 2014’te yaklaşık 900 IŞİD üyesi, Türkiye’nin bu şehirdeki Başkonsolosluğu’nu basmıştı.
Özel harekat polisleri tarafından korunan konsolosluk binasından Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 49 kişi rehin alınmıştı. Rehineler, Türkiye’nin temasları sonucu 20 Eylül 2014’te serbest bırakılmıştı.
BM’DEN ÇOK KRİTİK UYARI
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, bölgede yaşayan 1.5 milyon insanın güvenliğine ilişkin “aşırı kaygı” duyulduğu belirtildi.
Musul, dinci terör örgütü IŞİD’in Irak’ta en önemli kalesi konumunda. Ve şehrin kaybı, yetkililere göre, IŞİD’in bölgede fiili olarak yenilgisi anlamına gelecek.
700 BİN SİVİL
Musul’da yaklaşık 700 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Tahminler çeşitli olmakla birlikte bölgede IŞİD’in 4 ila 8 bin arasında savaşçısı olduğu sanılıyor. Harekâta 25 binden fazla askerin katılması bekleniyor.
Musul Harekâtı’na Türkiye katılmıyor. Dün ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri, büyük operasyon öncesi kentin çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmaya başlamıştı.
Operasyonun öncesinde Irak ordusu, havadan on binlerce broşür dağıtarak şehirde yaşayanlara kendi güvenlikleri için gereken önlemleri anlattı.
ABADİ: TSK’NIN KATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Dünkü açıklamasında Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden Abadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü.
TSK’nın Başika’daki varlığını ‘kabul edilemez’ olarak nitelendiren Abadi, Türkiye'deki siyasilerin ‘Irak'ta başka güçler varken, neden biz olmayalım' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
“Irak'ta hiçbir yabancı güç yoktur. Sadece danışman düzeyinde vardır.”
TÜRKİYE HAREKÂTTA YER ALMAK İSTİYOR
Irak merkezi hükümetinden gelen açıklamalara rağmen, Türkiye Musul operasyonunda söz sahibi olmak istiyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Ankara’da yaptığı açıklamada, “Biz Türkiye olarak Musul’da istediğimiz çerçevede gerçekleşecek tüm operasyonlara her türlü katkıyı vereceğimizi söylüyoruz. Güvenliğimizi tehdit edecek her türlü gelişmeye karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanırız” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Musul operasyonuna katılma konusunda kararlı olduklarını söylemişti.
Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Musul’u Musulludan alıp birilerine vermenin hesapları var. Biz de ‘Hayır’ diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.