Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, "Terör, insanları konuşma ortamından yok sayar. Biz bunu Ankara'da yaşadık, orada ölenler artık başka insanlara hitap edemeyecekler." dedi.
Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen ifade özgürlüğü konferansında konuşan Zühti Arslan, "Terör eylemleri hayat hakkına ve ifade özgürlüğüne karşı eylemdir. Orada bulunanlar aslında sadece barış istiyorlardı, kendilerini özgürce ifade etmek istiyordu bu hakları ellerinden alındı" derken terörle mücadelenin ifade özgürlüğünün ön koşulu olduğuna dikkat çekti.
İfade özgürlüğünün demokrasinin en temel haklarından biri olduğunu dile getiren Arslan, bu özgürlüğün elinden alınmasının ise insanların başkalarına hitap etme hakkının elinden alınması anlamına geldiğini söyledi. Konuşan kişinin o ortamdan yok edilmesi hiçe sayılması anlamına geldiğini söyledi.
İfade özgürlüğünün sadece hedef olmadığını aynı zamanda sonuç olduğunu söyleyen Arslan, 'ifade özgürlüğü bir siyasi değerdir' tespitinde bulundu. "Biz ifade özgürlüğüne önem veriyoruz." derken Mevlana'nın "insanı düşüncelerinden ayırırsan geriye sadece et ve kemik kalır" sözünü hatırlattı. Tüm bunlarla birlikte düşünceler ifade edilirken; başka insanların haklarına, ulusal güvenliğe ve kamu düzenine aykırı bir durum olmaması gerektiğini söyledi.
Zühtü Arslan, AYM'nin ifade özgürlüğü ihlali iddialarını değerlendirirken başkalarının hakkına ihlal, terör, küfür ve nefret söyleminin olup olmadığına, antisemitik ve islamofobik bir söylem olup olmadığına baktığını söyledi.
"TWİTTER'IN TAMAMEN YASAKLANMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Twitter yasağının iptaliyle ilgili verdikleri karara da değinen Zühtü Arslan internet çağında ifade özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı. AYM'nin bu konuda iç hukuk yollarının tüketilmesini beklemeden karar verdiğini ifade eden Arslan, "Twitter'in tamamen yasaklanması mümkün değil." ifadelerini kullandı. CİHAN