TAM Vakfı Bilimsel Müdürü Prof. Dr. Hacı-Halil Uslucan, annelerin çocuklarının duygusal, babaların ise zihinsel gelişiminde çok büyük rol oynadığına vurgu yaparak, babaların eğitime katılıp katılmamasının çocukların başarısını direk etkilediğini kaydetti. Prof. Dr. Uslucan babanın eğitime katılmasının çocukların zihinsel gelişimi, annenin yükünün hafiflemesi, çocukların rol modeline sahip olmasının yanı sıra uyuma da katkı yaptığını söyledi.
Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı Bilimsel Müdürü Prof. Dr. Hacı-Halil Uslucan babaların çocuklarının eğitiminde daha fazla yer almasının çocuklarda psikolojik özgüveni güçlendirerek başarıya direk katkı yaptığını kaydetti. TAM Vakfı, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde 'Kültürlerarası Baba Eğitimi Çalışmalarının Sürdürülebilir Gelişimi için Uygulama Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. TAM Vakfı'nın söz konusu projesinin amacı, KRV eyaletinde kültürlerarası baba eğitim çalışmalarını incelemekti.
TAM Vakfı yetkilileri, bu tür çalışmaların daha iyi koordinasyonu için KRV Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanlığı himayesinde 2008 yılından itibaren "KRV Göçmen Kökenli Babalar Çalışma Grubu"nda ve 20013 yılından bu yana ise "KRV'de Kültürlerarası Baba Eğitimi Çalışmaları için uzman Çalışma Komitesi" oluşturulduğunu hatırlattı. 2014'den beri komitenin koordinasyonunu yürüten TAM Vakfı, projenin ihtiyaç ve potansiyelini uzmanlar ve göçmen kökenli babalarla yapılan anketlerle, hedeflere ulaşıp ulaşılamadığını araştırdı.
BABALAR ÇOCUKLARININ ZİHİNSEL GELİŞİMİNDE BÜYÜK ROL OYNAR
TAM Vakfı Bilimsel Müdürü Prof. Dr. Hacı-Halil Uslucan, araştırmanın sonuçları ve Türk babalarla ilgili soruları cevaplandırdı. Gelişim psikologu Prof. Dr. Uslucan, geçmiş yıllardan beri yapılan araştırmalarda, babaların çocukların zihinsel gelişimi için çok büyük bir rol oynadığının tespit edildiğini aktardı.
Annelerin çocuklarını daha koruyucu bir ortamda büyütmeye çalıştığını hatırlatan Prof. Dr. Uslucan, "Babalar ise biraz daha cesaret verici, biraz daha keşfedici oyunlarla çocuğun alanını, ufkunu biraz daha açıyor. Bu da çocuğun dünyayı keşfetmesinde çok büyük ve önemli bir rol oynadığını açığa çıkarıyor. Anneler duygusal gelişimini, iyi bir baba çocuğun zihinsel gelişimini çok etkiliyo.r" dedi.
Prof. Dr. Uslucan, proje çerçevesinde oluşturulan babalar grubunda bunların anlatıldığını kaydetti. Babaların eğitime katılmasının ayrıca annenin yükünü hafiflettiğini hatırlatan Prof. Dr. Uslucan, "Böylece aile atmosferi daha iyileşiyor. Ayrıca çocuğunun eğitimiyle ilgilenen babalar çocukları için 'doğru model' yani ilerisi için iyi bir babalık modeli olabiliyor.
Her insan bir nevi anne babasından öğrendiğini bazen bilinçli, bazen bilinç dışı aktarıyor. Yani çocukların rol modele de ihtiyacı var. İyi bir babanın çocuğu iyi bir baba olabiliyor" diye konuştu. Prof. Dr. Uslucan, yeni baba modelinin uyum sürecini de pozitif etkilediğini vurguladı.
BABANIN VARLIĞI BİLE ÇOCUĞA GÜÇ VERİR
Babaların çocuklarının eğitimine eğilmelerinin çocukların özellikle başarısını arttırdığının altını çizen Prof. Dr. Uslucan, "Çünkü çocuk daha fazla ilgi görüyor. Örneğin sporda, diğer çocukların aksine babası olmaksızın gelen çocuk kendisini değersiz görebilir. Babanın varlığı bile çocuğa aidiyet ve güç duygusu verebilir. İlgilenen babalar çocuğun eğitimini de teşvik edebiliyor." dedi. Prof. Dr. Uslucan, babaların Almanca eksiği olsa bile veli toplantılarına katılmalarının da çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Kahvehanelerden çıkmayıp çocuklarıyla ilgilenmeyen babaların çocuklarının başarısızlığında pay sahibi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Uslucan, "Kötü bir rol modeli olabilirler. 'Oğlum, kızım neredesin, ne yapıyor, kiminle geziyorsun. Ne saatte gelmen gerekir...' gibi denetlemeler çocuk için çok önemli. Ama baba evde değilse bu gibi denetlemeleri yapamaz." dedi. CİHAN