Bakan Işık: Mayınlı tarlada yürüdüğümüzün farkındayız


İSTANBUL (CİHAN)- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık PKK'nın silah bırakma çağrısına ilişkin, "Siyasi açıdan son derece riskli bir karardır. Türkiye'de artık çözülmez denen bir sorun inşallah yavaş yavaş tarihe karışacak. Bir mayınlı tarlada yürüdüğümüzü ve yürüyeceğimizin farkındayız." dedi.

Fikri Işık, Malatyalı İşadamları Derneği'nin (MİAD) düzenlediği kahvaltılı toplantıya katıldı. Toplantıda İstanbul Valisi Vasip Şahin ve dernek üyeleri ile Malatyalı iş adamları da hazır bulundu. Kahvaltının ardından katılımcılara seslenen Fikri Işık, usta edebiyatçı Yaşar Kemal'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yaşar Kemal'e Allah'tan rahmet dileyen Işık, "Dün Türk edebiyatımızın sembol isimlerinden biri, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli edebiyatçılarından biri olan Yaşar Kemal'i kaybettik. Rabbim rahmet eylesin. Yaşar Kemal'in önemli bir özelliği, kendisi Kürt kökenli ama bir Türk köyünde büyümüş, kendi benliğini hiç unutmamış ve ülkesinin dünyada saygı ile anılması noktasında son derece gayreti olmuş bir edebiyat insanımız. Tabi hakkın tecellisine bakın ki; bu ülkede kardeş kardeşe kurşun sıkmasın diye neredeyse 30-40 yıl mücadele etmiş bir insan tam silahların susma çağrısının yapıldığı gün Hakkın rahmetine kavuştu. Bu da bir takdir-i ilahidir diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

PKK'nın silah bırakmasına ilişkin gelişmeleri de hatırlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün son derece önemli bir günü yaşadık, tarihi bir günü yaşadık. Artık bu ülkede kimse kimseye kurşun sıkmasın. Dağında silahlı insan gezmesin, şehrinde insan hakkını demokratik yollarla arasın. Ülke olgun demokrasiye kavuşturulsun diye arzu ediyoruz ve bu noktada dün son derece önemli bir adım atıldı. Siyasi açıdan son derece riskli bir karardır. Türkiye'de artık çözülmez denen bir sorun inşallah yavaş yavaş tarihe karışacak. Daha da önümüzde almamız gereken mesafeler var. Bir mayınlı tarlada yürüdüğümüzü ve yürüyeceğimizin farkındayız.

Çözüm sürece başladıktan sonra Doğu ve Güneydoğu'da son iki yılda bin 50 tane teşvik belgesi düzenlendi. Çözüm sürecinin adı yetti. Yaklaşık 12 milyar Türk liralık yatırım ve 50 bini aşkın istihdam oluşacak bu teşvik belgeleri hayata geçtiğinde. Son iki yılda organize sanayi bölgelerinde istihdam 144 binden 165 bine çıktı. Bölgede 23 tane yeni organize sanayi bölgesinin kurulması ile ilgili çalışımlarımız sürüyor. Çözüm sürecinin adı bunlara yetti. Çözüm süreci faaliyete geçtiği anda bölgemiz ve neler kazanacak… Bir kere terör ve terörden dolayı yapılması gereken harcamalar üretime, yatırıma, istihdama ve kalkınmaya harcanacak. Bu ülkemize inanılmaz bir dinamizm kazandıracak. Ülkemiz üzerinde hesap yapanların en önemli kozlarından biri de ellerinden alınmış olacak ben bu sürecin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Zor bir sürece yürütüyoruz ve önümüzde de çok güllük gülistanlık bir tablonun olmadığı bilinci ile ama kararlılıkla yolumuza devam etmemiz gerektiğini biliyoruz."

'2019 YILINDA KENDİ HABERLEŞME UYDUMUZU ÜRETECEĞİZ'

Türkiye'de yerli savunma yatırımlarının ve yerli teknolojinin geliştiğini anlatan Işık, gelişmelere ve gelecekteki planlara değindi. TÜBİTAK ve yerli mühendislerle son teknoloji füze ürettiklerini kaydeden Işık, şunları söyledi: "Türkiye artık küresel oyunculardan biri olma yolunda önemli adımlarla ilerliyor. Son olarak TÜBİTAK ile yerli mühendislerimiz ile geliştirdiğimiz füze, şu anda F-35 uçaklarına takılan ABD'nin dışındaki ilk silah olacak. İki metre kalınlığındaki bir duvar düşünün, nüfuz edici bombayı geliştirdik, iki metre kalınlığındaki bir duvarı önce bombanın ilk parçası delecek arkasından ikinci parça onun arkasındaki hedefi vuracak. Testleri büyük başarı ile bitti artık seri üretime geçeceğiz. Artık bu ülke kendi piyade tüfeğini bile başkasının lisansı ile üreten bir ülke olmaktan çıktı. Artık bu ülke kendi topunu kendi üretiyor. Kendi tankını kendi üretiyor. Kendi gemisini kendi üretiyor, bütün gemilerinin de görev bilgisayarlarını değiştirip, güvenlik kodlarını sadece kendi askerinin bildiği bir savunma sanayiine kavuştu.

Artık bu ülke kendi helikopterini kendi üretebiliyor. Kendi yer gözlem uydularını kendi üretebiliyor. Bu ülke kendi haberleşme uydusunu üretmek için düğmeye bastı inşallah 2019 yılında kendi haberleşme uydusunu da kendisi üretmiş olacak. 2023 yılında kendi savaş uçağını kendi üretebilen dünyadaki birkaç ülkeden biri olacak."

CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER