Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışının milli gelire oranını 5 puan daha indirmeyi planladıklarını belirterek, bunun için yeni bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ayrıca yolsuzluğun da önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, "Yolsuzluk algısı ile ilgili endekste geçen sene kötüleşme oldu. Bu anlamda Türkiye'de sorunlar var. Ama geçen sene atılan iddiaların siyasi motivasyonlarla olduğu biliniyor. Bu tartışmalarda şeffaflık paketinin parlamentodan geçmesi ile aşama alınacaktır." ifadelerini kullandı.
Ekonominin ve G20 ile ilgili konuların ele alındığı Forum İstanbul'a konuk olan Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasında kayıt dışı ekonomiye temas etti. Kayıt dışı ekonominin önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:
"Biz kayıt dışı ile çok ciddi mücadele ettik. Rakamlar başarılı olduğumuzu ortaya koyuyor ama aşama kat etmemiz gereken yol olduğuna da işaret ediyor. Bu çerçevede yeni bir eylem planı açıklayacağız. Plan ile kayıt dışının milli gelire oranını 5 puan daha indirmeyi amaçlıyoruz. Yolsuzluk diğer önemli bir konu. Yolsuzluk algısı ile ilgili endekste geçen sene kötüleşme oldu. Bu anlamda Türkiye'de sorunlar var. Ama geçen sene atılan iddiaların siyasi motivasyonlarla olduğu biliniyor. Bu tartışmalarda şeffaflık paketinin parlamentodan geçmesi ile aşama alınacaktır."
İlaveten mikro reformlardan söz eden Maliye Bakanı, "2013 ve 2014'te bu reformlara odaklandık. Şu an elimizde bir paket var, uyguluyoruz. Burada ilerleme raporunu kamuoyuna açıklayacağız. Yüzde 5-10 ilerleme elde ettik, o da raporda görülecek." dedi.
"LİRA, HANGİ MODELİ KULLANIRSANIZ KULLANIN AŞIRI DEĞERLİ DEĞİLDİR"
Ekonomi aktörlerinin katıldığı toplantıda gündeme ilişkin soruları cevaplayan Maliye Bakanı, döviz kurundaki oynaklığının ABD'den gelecek verilere göre artabileceğini veya gerileyebileceğini belirtti. Şimşek, "Bu konuda öngörüde bulunamam. Ama lira, hangi modeli kullanırsanız kullanın aşırı değerli değildir. Şu da bilinmelidir, Türkiye'nin makro temelleri iyi. Türkiye, siyasi istikrarı ve reformlar ile büyüme patikasına oturacak. Bu takdirde liranın orta ve uzun vadede reel olarak değerlenme imkânı güçlüdür. Tartışmalar tek Türkiye'de fırtına varmış gibi. Ama bu sıhhatli değil. Yani Türkiye kur oynaklığından ilave etkilendi ise bu fırtınalı aylardan birkaç ay evvel yoğun para girişlerindendir." ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, Türkiye'nin kurda diğer ülkelerden negatif ayrışmış gibi görünmesi ve bunda güvensizliğin rol oynadığı yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:
"Biz, içeriye bakınca her şeyi güllük gülistanlık sanıyoruz. Euro para birimi en rekabetçi Almanya'da da, en yenilikçi Kuzey Avrupa ülkelerinde de kullanılıyor. Son 6 ay veya 8 ay içinde dolar Euro'ya karşı nereden nereye geldi. 1,35 seviyelerinden 1,06 veya 1,05 seviyelerine geldi. Ama son 1 senede lirada değer kaybı Brezilya, Güney Afrika, Kazakistan, Polonya para birimleri ile aynı değildi. Ama son birkaç ayda Türkiye'de oynaklık daha çok. Neden? İlk olarak 2014 sonunda Türkiye, çok iyi bir noktayı yakalamıştı, analistler buna 'sweet spot' diyor. Yani şöyle petrol fiyatları inmesi, cari açık ve enflasyonun gerilemesi durumu… Türkiye'nin temel makro sorunları cari açık ve enflasyon… Hükümet reformlar açıklamış. Ne zaman? 2014 Kasım-Aralık döneminde. Bu dönemde Türkiye'ye para akışı oldu. Peki, 2015'in ilk 3 ayında ne oldu? Birkaç şey oldu. Biri petrol fiyatları 40-50 dolara inmişken tekrar 65 dolara çıktı. Diğeri Türkiye'ye fon akışının yanında ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı ile ilgili tartışmalar arttı. ABD'den gelen verilere, istihdam verilerine bağlı olarak faiz artırımı için tahminler güçlendi. Ne oldu? Gelişmekte olan ülkelerin tamamından para çıkışı başladı. Burada Türkiye istisna değil. Ama Türkiye 2014 Kasım-Aralık aylarında, 2015 Ocak ayında para çektiği için, petrol fiyatlarından en olumlu etkilenecek ülke olarak görüldüğü için çıkış daha çok oluyor. Tabii seçim de etkili. Tartışmalar bir miktar tedirginlik yaratıyor. Ama biz olaylara kısa vadeli bakmıyoruz. Biliyoruz bankacılık sistemimiz dayanıklı, kamu maliyemiz iyi, kamu borçları anlamında güçlüyüz, istihdam yaratmada iyiyiz. Geriye ne kaldı? Cari açık, o da daralıyor. Enflasyon, o da geriliyor."
CİHAN