Marmarabirlik'te dünyanın ilk ve tek zeytin lisanslı deposunun açılışına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ülkemizin tarım ürünlerinin pazarlanmasında rekabet gücünü artıran lisanslı depoculuk sistemini desteklemek ve geliştirmek için durmaksızın çalışmaktayız. Böylece üreticilerimiz lisanslı depoları kullanmaları halinde hiçbir vergi kesintisi yapılmadan ürünlerini satabileceklerdir. Vergiden de muaf hale getirdik." dedi.
Marmarabirlik'te dünyanın ilk ve tek zeytin lisanslı deposu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katılımı ile açıldı.
17 milyon dolara mal olan Marmarabirlik Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'nin faaliyete başlama töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katılımı ile Bursa Marmarabirlik Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi.
Bakan Bülent Tüfenkci tarafından Marmarabirlik Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.'nin faaliyet lisansının takdim edileceği törenin ardından depo gezildi.
ANKARA'DA Kİ SALDIRI 79 MİLYONA YAPILMIŞTIR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, zeytinde lisanslı depoculuk sisteminin faaliyete geçtiği bir günde bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirterek, "Ama bu sevincimizi, önceki gün Ankara'da gerçekleştirilen menfur terör saldırısı gölgeledi. Milletimizin huzuru, güvenliği, birlik ve beraberliğine kasteden bu alçak terör saldırısını lanetle kınıyorum. Bu hain saldırı, 79 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını hedef almıştır. Ülkemizi terör belasıyla boğmaya, Türkiye'nin yükselişini durdurmaya çalışıyorlar. Türkiye maalesef on yıllardır iliğini kemiğini emen, gençlerin kanıyla beslenen bir terör belasıyla boğuşuyor. İnsan kaybımız büyük. Ekonomik kaybımız büyük. Bölgesinde bir huzur vahası gibi parlayan ülkemizin üzerine kan sıçratıyorlar." dedi.
Terörün birlik ve beraberlikle yenilebileceğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, "Bin yıllık beraberliğimizden doğan kardeşliğimizle Allah'ın izni ile terör belasını yeneceğiz. Herkes anladığı dilden cevabını alacak. Silah çeken silahla, söz eden sözle. Ama terörle mücadelenin en büyüğü sevgiyle olur." şeklinde konuştu.
TÜRKİYE VE DÜNYADA İLK DEPO
Açılan lisanslı depoculuğun sadece Türkiye'de değil Dünya'da bir ilk olduğunu altını çizen Bülent Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her açıdan önemli bir ürün olan zeytinin üretiminde de yüksek bir potansiyele sahip bir ülkeyiz. Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin üreticilerindendir. Zeytinin ana vatanı Anadolu'dur."
"Ürettiğiniz ürün değil satabildiğiniz ürün sizindir." diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı, "Üretim ile pazarlama birbirinin ayrılmaz parçalarıdır. Bugüne kadar, toplam 21 şirkete bakanlığımızca lisanslı depo işletmesi kuruluş izni verilmiştir. Bugün burada faaliyete geçen Marmarabirlik Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi ile birlikte, faaliyette bulunan lisanslı depo sayımız 9'a ulaşmıştır." dedi.
LİSANSLI DEPODA VERGİ MUAFİYETİ
Bakan Bülent Tüfenkci, şöyle devam etti: "Ülkemizin tarım ürünlerinin pazarlanmasında rekabet gücünü artıran lisanslı depoculuk sistemini desteklemek ve geliştirmek için durmaksızın çalışmaktayız. Bu amaçla, geçtiğimiz yıl başlattığımız uygulamayla, ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden kişilerin lisanslı depo işletmelerine ödediği depo kira ücretlerinin yarısı devletimizce karşılanmaktadır. Diğer tüm lisanslı depolarda olduğu gibi zeytin lisanslı depolarında da buraya ürünlerini koyan herkesin ödeyeceği depo kira ücretinin yarısını onlar adına biz ödeyeceğiz. Ayrıca, ürünlerini lisanslı depoya bırakan ve elektronik ürün senetleri vasıtasıyla satan üreticilerimizin zirai stopajdan ve katma değer vergisinden de muaf olmasını sağladık. Böylece üreticilerimiz lisanslı depoları kullanmaları halinde hiçbir vergi kesintisi yapılmadan ürünlerini satabileceklerdir. Vergiden de muaf hale getirdik."
ÜRÜN İHTİSAS BORSASI OLUŞTURULACAK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ürün İhtisas Borsası'nın kurulması yönünde çalışmalarımızı kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Kurulacak Ürün İhtisas Borsası, işlemlerin tamamen elektronik ortamda yapılacağı ve yalnızca ulusal düzeyde değil, aynı zamanda uluslararası düzeyde de faaliyet gösterecek büyük bir borsa olacaktır.
17 MİLYONLUK YATIRIM
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa ise Marmarabirlik lisanlı deposunu açmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Asa, "Toplam kapasitesi 13 bin 500 ton olan lisanslı deponun muhafaza etme süresi siyah zeytin için 16 ay olarak belirlendi. Kiralama bedeli aylık bazda ton başına 20 TL olup bu rakamın 10 TL'si de devlet tarafından destek verilmekte. Marmarabirlik tarafından lisanlı depoculuk projesi içi 17 milyon dolarlık yatırım yapılmış olup, bu rakamın yüzde 50'si ise dünya bankası ve hazine kaynaklarından sağlanmıştır." bilgisini verdi.
CİHAN