Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, son 20 yılda yürütülen politikalarla orta-alt gelir seviyesindeki dünyadan alınabilecek maksimum turist sayısına ulaştıklarını, artık pazar ve ürün çeşitliliğini artırarak orta-üst gelir grubu turistleri ülkeye çekmek gerektiğini vurguladı.
Nevşehir'in Uçhisar beldesinde bir otelde düzenlenen Kapadokya bölgesinin kültür ve turizm potansiyelleri, sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Nevşehir-Kapadokya Kültür ve Turizm Çalıştayı'na Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman'ın yanı sıra Vali Mehmet Ceylan, milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız, KAPTİD Başkanı Yakup Dinler ile ilçe ve belde belediye başkanları ve turizmciler katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bölge turizm çalıştaylarının ilkini Akdeniz'de 9 ilin beraber katılımı ile yaptıklarını, sonrasında Karadeniz Bölge Çalıştayı'nı düzenlediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Şimdi Kapadokya'dayız. Önümüzdeki hafta Mardin, 4 Mart'ta İzmir'de bölge toplantısı gerçekleştireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak biz, öncelikli olarak tekrardan sorunları yerinde görmek ve incelemek için bu toplantıları düzenliyoruz."
Özellikle Türk turizminin son 10 yılda çok büyük gelişme gösterdiğini, bunun mucizevi bir gelişme olarak da nitelenebileceğini kaydeden Ünal, şöyle devam etti: "Dünyada 6. sıradayız. Avrupa'da 4. sıradayız. 36 milyar dolar turizm gelirimiz var. Tedavülcülerle baktığımızda yaklaşık 100 milyarlık bir hacimden bahsedebiliriz. Son 13 yılda Türkiye'nin her alanda göstermiş olduğu gelişmeyi turizm alanında da göstermesi önemlidir. Toplumsal refah tabana yayıldıkça hem kültür sanat anlamında toplumsal talepler farklılaşacak hem de turizm doğal olarak ciddi anlamda bir gelişme gösterecektir. Bu son derece doğaldır."
Artık Türk turizminin geldiği noktada ürün ve pazar çeşitliliğini sağlamak gerektiğini vurgulayan Bakan Ünal, "Çünkü biz bugün son 20 yılda yürüttüğümüz politikalarla gelebileceğimiz maksimum noktaya gelmiş bulunmaktayız. Dünyadan alabileceğimiz maksimum turisti almış durumdayız. Biz daha çok güneş, kum, deniz ve her şey dahil sistemiyle gelebileceğimiz en maksimum noktaya geldik. Biz Almanya'dan 5 milyonun üzerinde aldığımız turistlerin niteliklerine baktığınız zaman ya da Rusya'dan 4 buçuk milyona yakın aldığımız turiste baktığımız zaman bir analiz sonucunda orta-alt gelir grubundan daha çok dünyadan turist alıyoruz. Ve daha çok dediğim gibi güneş, kum, deniz tercih ediliyor. Bizim bundan sonraki süreçte kendimize hedef olarak ne koymamız gerekiyor? Orta üst gelir grubunu ve orta üst grubuna dönük de daha çok ürün çeşitliliği içeren kültür turizminden, sağlık turizmine, spor turizmine kadar geniş bir yelpazede hem ürün hem pazar çeşitliliği oluşturmamız gerekiyor." diye konuştu.
"ÜLKE OLARAK KRİZ YÖNETİMİNDE SON DERECE İYİYİZ"
Şu anda içinde bulundukları bazı sorunları 'türbülans' olarak nitelediğini belirten Ünal, "Aslında bunlar turizmcileri endişelendirmesin. Türkiye çok kriz yaşadı. Biz ülke olarak kriz yönetiminde son derece iyiyiz. Sorun çözmede son derece iyiyiz. Biz bugüne kadar yaşadığımız her krizi bir fırsata dönüştürmeyi ve bundan bir gelişim yeteneği çıkarmayı bugüne kadar başardık. Ve şimdi 24 Kasım'da Rusya'yla yaşadığımız bir uçak sorunu ve onun akabinde maalesef Sultanahmet ve Ankara patlamalarıyla yaşanan bir durum var. Bu durum, Türkiye'nin yurt dışında güvenlikli ülke imajına zarar verdi. Fakat unutmayın ki bu sorunu bütün dünya yaşıyor. Yurt dışında fuarlara katıldığımızda o ülkelerin fuar temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde bunu görüyoruz. Geçen gün Madrid'de Dünya Turizm Örgütü'nün, Güvenlik ve Turizm Konulu toplantısı vardı. Turizm bakanlarının katıldığı toplantıda da şu anda yaşanan terörün bütün dünyanın sorunu olduğu ortaya kondu. Çünkü artık terör maalesef ülkelerin terör örgütleri bir savaş aracı olarak kullandığı bir sürece girmiş durumdayız. Ülkeler terör ve terörizmi gerçek anlamda ortak bir tehdit olarak görmedikleri sürece bütün ülkeler bundan zarar görecek. Çünkü bugün Kapadokya, İstanbul, Antalya, Paris, Londra, Madrid buralar insanlığın diğer bir ifadeyle turizmin ve seyahat etmek isteyen, yeni yerler görmek isteyen herkesin ortak mirası ve koruması gereken alanlardır. Paris'teki patlama ne ise İstanbul'daki patlamada odur.
Türkiye sorunlarını aşacak güçte bir ülke Türkiye bu sorunları aşacaktır. Biz biliyoruz ki Türkiye gerektiği gibi pozitif düşüncelerle yoluna devam edecektir. Biz gerektiği gibi bölgede insanımızın güvenliğini sağlarız, sağlıyoruz. Gerektiği gibi terörle mücadele ediyoruz. Gerektiği gibi Avrupa'da tel örgüler örülürken acaba 3 bin mülteciyi mi alsak, 5 bin mülteciyi mi alsak diye tartışılırken, daha da kötüsü biz mülteciyi kabul ederiz. Ama bin 200 Euro üzerinde ziynet eşyaları ve parası olanların parasına el koyarız diyecek kadar bazı ülkeler insanlık dışı uygulamalar yaparken, Türkiye o kadar güçlü ki, 2,5 milyon üzeri mülteciyi misafir ediyoruz. Ve herhangi bir şekilde kazası belasız güvenlik sorunu oluşturmadan. Diğer taraftan gerektiği gibi terörle mücadelesini yapıyor, diğer alanlarda olduğu gibi turizmde de gelişme yapıyoruz. İşte bu büyük ülke olmanın, güçlü ülke olmanın, gelecek vizyonun ve geleceğini planlayabilmenin fotoğrafıdır. O yüzden gönlünüzü ferah tutun." şeklinde konuştu.
"DÜNYANIN EN BÜYÜK KAYADAN OYMA YERALTI ŞEHRİ BULUNDU"
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise "Üç ay içerisinde 150 bin kilometre yol yaparak dünyada ilk kez yerel yönetimler barış konferansını yaptık. 2 bine yakın belediye, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. BM Genel Kurulu'nda yaptığım konuşmayla bu konferansı takdim ettim. Dünya çapında ses getirdi ama ülkemizde maalesef yeterince ilgi görmedi. Kapadokya da kongre turizmi merkezlerinden biri olmalıdır. Güney Kore'de Jejua Adası diye bir yeri kongre adası haline getirmişler. Kapadokya Türkiye'nin ve dünyanın merkezinde olan bir yerdir. Bu müthiş bir potansiyeli barındırıyor. Kale ve civarında yaptığımız kentsel dönüşüm sonrasında dünyanın en büyük kayadan oyma yeraltı şehrini bulduk." dedi.
"HAYALLERİMİZ GERÇEKLEŞİYOR"
Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider de "Kapadokya olarak hayallerimizden biri olan Antalya-Nevşehir hızlı tren hattı için geçen yıl proje ihalesi yapıldı. İç turizm bizim için son derece önemlidir. Özellikle Ortadoğu'nun bu çalkantılı döneminde yaşanan yabancı turist sayısındaki azalmayı, iç turizmi destekleyerek kapatabiliriz. Ören yerlerimizde arzu edilmeyen görüntüler var. Bunların bir kısmını ıslah ediyoruz. Ancak saç kulübe şeklinde ören yerlerine yakışmayacak hediyelik eşya satılan mekânlar var. Yerel yönetimler, İl Özel İdare ve Bakanlığın işbirliğiyle yapılacak bir ıslah projesine ihtiyaç bulunuyor. Dünyada en önemli balonculuk merkezlerinden olan Kapadokya'da 'Uluslararası Kapadokya Balon Festivali' yapılmalı. Kapadokya'da aynı gün içinde yerin yedi kat üzerine de yedi kat altına da inilebilir. Bu güzellikleri biz dünya ile paylaşmak istiyoruz." sözlerini kaydetti.
"KAPADOKYA TURİZMİNİ MASAYA YATIRACAĞIZ"
Vali Mehmet Ceylan, çalıştayda, sürdürülen turizmin faaliyetlerini, turizm ve kültürle ilgili çalışmaların ne aşamalarda olduğunu, ne tür sorunlar ve önerilerin olabileceğini, kısacası 'Kapadokya'da turizmi daha ileriye nasıl getiririz' sorusunu masaya yatıracaklarını belirtti.
Toplantıda Kapadokya turizmine güzel katkıların sağlanacağına inandığı için çok önemsediğini söyleyen Vali Ceylan, "İnşallah burada herkes sıkıntılarını aktaracak ve tabi ki çözüm önerileriyle güzel bir çalışma olacak. Bizler çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gerek yatırım gerek tanıtım açısından bölgemizde ciddi çalışmalar ve gelişmeler var. Tabi yeterli mi, değil. Kapadokya'nın, Türkiye'nin turizmin ilerlemesi için yapacağımız daha çok işimiz var. Ama biz, turizmcilerle birlikte, sektörle birlikte inşallah biz bunun üstesinden geleceğiz. Ve Kapadokya bölgesindeki turizm potansiyelini daha üst seviyelere çıkartacağız. Buradaki sektördeki arkadaşlarla turizmi geliştirmek adına daha çok çalışacağız." ifadelerini kullandı. CİHAN