Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ay sonu itibarıyla 600 megavatlık güneş lisanslarını adreslerine teslim edeceklerini ve üç tane büyük biyokütle tesisini ise önümüzdeki ay içerisinde açacaklarını söyledi.
Bakan Taner Yıldız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Marriott Otel'de 'Tarım Havzalarında Sıfır Enerji Açığı, Sıfır Atık ve Enerji Verimliliği Çalıştayı'na katıldı. Yenilenebilir enerji kaynaklarını artırılması gerektiğinin altını çizen Bakan Yıldız, bugün biyokütlede yaklaşık 300 megavatlara, lisansız güneşte de 60 megavatlara yaklaştıklarını, bu ayın sonunda da 600 megavatlık güneş lisanslarında adreslerine teslim edeceklerini söyledi.
Tarım Bakanı Eker'in de müsait olması ile beraber biyokütle tesislerinden 3 tane büyük tesisi önümüzdeki ay içerisinde açacaklarını duyuran Yıldız şöyle dedi:
"Kollektör üreten 17 tane güneş fabrikası kuruldu ve bunların yerli olması halinde daha fazla para kazanabilecekleri bir yapı oluşturduk alım garantileri var. Biyokütle şu anda verdiğimiz yenilenebilir enerji kaynaklarının en yüksek alım garanti fiyatlarına sahip olan enerji kaynağıdır. 13.03 dolar centten üretilen elektriği 10 yıl boyunca alıyoruz bunu garanti ediyoruz. Tarım Bakanımızın müsait olması ile beraber biyokütle tesislerinden 3 tane büyük tesisi önümüzdeki ay içerisinde açmış olacağız. Türkiye'ye bunları kazandırmış olacağız. Türkiye'nin toplam enerji yapılanmasının 120 milyon ton eşdeğer petrol olduğunu düşünürsek, Türkiye'de toplam 8,6 milyon ton eşdeğer petrollük biyokütle var. Bizim en son yenilediğimiz son 4 yıllık stratejik planımızda da 2017 yılının sonuna kadar biyokütle de yaklaşık 700 megavata kadar çıkacağız, çünkü böyle bir kapasite var ve bu kapasitenin de kullanılması lazım. Kırsal kalkınma politikalarının en temel taşlarından bir tanesi yine enerjinin tüketildiği yerde üretilmesidir."
BAKAN EKER: KAYNAKLARI DOĞRU KULLANMAK GEREKİR
Bakan Eker ise kaynakları doğru kullanmak gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti: "Tarım ve enerji sektörleri o anlamda birbiri ile ortak çalışan bir sektör. Biz hem enerji kaynağı üreten, enerji kaynaklarına sahip olan bir sektörüz tarım sektörü olarak. Hem de enerji kullanırız. Acaba biz ihtiyacımız olan enerjinin tamamını kendi atıklarımızdan, kendi faaliyetlerimizin dışında nerelerde değerlendiririz? Soru bu, çalıştay bu sorunun cevabını arıyor."
Çalıştay hakkında eylem planı hazırladıklarını kaydeden Bakan Eker, "Bu eylem planıyla bütün bu gerek biyokitlenin gerekse diğer enerji kaynaklarının her birinin hükümet olarak Enerji Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bizim partner kuruluşlarımız. Hep birlikte biz Türkiye'ye eylem planı çerçevesinde bundan sonraki süreçte neler yapacağımızı ortaya koyacağız." dedi. CİHAN