Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Psikiyatri kliniklerince oluşturulan Epilepsi Grubu, hastaları başarılı bir şekilde tedavi ediyor.
30 yaşındaki Ümmügülsüm Karakaya 10 yaşından bu yana epilepsi yani halk arasında bilinen adıyla sara hastalığı tanısı ile takip ediliyordu. Kullanmakta olduğu birçok antiepileptik ilacı, yan etkileri nedeniyle yeterli dozda içemedi ve nöbetler istenildiği düzeyde kontrol altına alınamadı. Bunun üzerine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Psikiyatri Kliniklerince oluşturulan Epilepsi Grubu tarafından hastaya pil önerildi. Pil takıldıktan sonra hastanın nöbetlerinin henüz erken olmasına karşın yarı yarıya azaldığı görüldü.
Nöroloji kliniğinden Prof. Dr. Hacer Bozdemir, Doç. Dr. Kezban Aslan, Beyin Cerrahisi kliniğinden Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz ve Psikiyatri kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Soner Çakmak'ın yer aldığı Epilepsi (Sara) Grubu, ilaç tedavisine yeterince cevap vermeyen, cerrahi tedavi şansı olmayan hastaların artık pil (VNS) yerleştirme operasyonuyla başarılı bir şekilde tedavi ediyor.
Bu tedavi yöntemi ile sol köprücük kemiği altına bir pil takılıyor ve hastanın elinde de gerektiğinde sistemi çalıştıracak bir mıknatıs bulunuyor. Hasta nöbetin geleceğini hissettiğinde elindeki mıknatıs ile pile dokunarak pilin çalışmasını sağlıyor. Pil çalışınca beyne giden uyarılar sayesinde, kendi kendine çalışmaya eğilimli hücreleri daha kontrollü şekilde çalıştırarak nöbetin durması sağlanıyor. Pil ameliyathane şartlarında takılıyor. Hasta bir gün hastane koşullarında izlendikten sonra, belirli periyodlarla pilin çalışma gücü denetleniyor ve düzenleniyor.
Sara tedavisinde birincil yöntem uygun antiepileptik ilaçların düzenli olarak kullanılması. Ancak hastaların bir kısmı ilaç tedaviye cevap vermez ise ekip tarafından değerlendirildikten sonra pil takılması planlanıyor. Nöbetler kontrol altına alındığı takdirde, hastanın kullanmakta olduğu epilepsi ilaçlarının azaltılması amaçlanıyor. CİHAN