TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Bank Asya'nın normal bir banka olmaması nedeniyle hemen mevduatın ödenmesi gibi bir sürece girmediklerini, tasfiye sürecini takip ettiklerini, mevduatın ödenmesi ile ilgili olarak kanunun, kendilerine 3 aylık bir süre öngördüğünü ve söz konusu sürenin bu ay dolacağını belirtiyor.
"Fakat bu süreyi uzatma imkanımız var. Bu süreyi 3 ay uzatabiliriz. Bankada 2 milyar TL civarında mevduat var. 950 milyon lira düzeyinde sigortalı mevduat bulunuyor. Bunun dışındaki mevduatlar sigortalı değil. Ama bu bankanın bütün alacaklılarını tatmin edecek malvarlığı olduğunu tahmin ediyoruz. Tasfiye süreci sonrasında bankanın bütün alacaklarını ve malvarlıklarını paraya çevireceğiz. Ardından sıra cetvelleri oluşturacağız. Sıra cetvelleri çerçevesinde birinci derece hak sahiplerinden başlamak üzere herkesi tatmin edecek bir tasfiye süreci yürüteceğiz."
İŞTİRAKLER SATIŞA ÇIKTI
Şakir Ercan Gül, Bank Asya iştiraklerini öncelikli satışa çıkarttıklarını belirterek, "Emeklilik, sigorta şirketlerini satışa çıkarttık. Tasfiye süreci sürüyor. Asya Emeklilik'teki birikimleri, şirketi satın alanlar değerlendirecek. Devlet katkısı devam edecek. Normal prosedür ne ise o uygulanacak." şeklinde konuştu.
Gül’in verdiği bilgilere göre, Bank Asya hissedarlarına payları, tasfiye sonrası bir artık oluşması durumunda bu miktardan payları ölçüsünde ödenecek. Ancak hisse sahiplerinin bir kısmı ile ilgili başka yargısal süreçlerin sonucu beklenecek, bu süre içinde söz konusu miktarlar bekletilecek. Mudilerle ilgili de bu durumda olanların paraları diğer yargısal süreçler sonuçlanana kadar bekletilecek. 24 Ekim 1996 tarihinde kurulan, 29 Mayıs 2015 tarihinde TMSF’ye geçen Bank Asya’nın faaliyetleri 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 18 Temmuz’da durdurulmuştu.
Şubelerdeki eşyalar taşınıyor
Bank Asya’nın şubelerindeki malzemeler taşınmaya başlandı. Taşınma işleminde bankadaki evraklar, kırtasiye malzemeleri ve ofis mobilyaları ekipler tarafından tahliye ediliyor.
ZAMAN ALMANYA