Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Nisan 2016 itibariyle hayatımıza girecek 4,5G teknolojisiyle 3G'nin en az 10 katı hızlara ulaşılacağına dikkat çekerek, bankacılık sektörünün de bu değişime hazır olması gerektiğini söyledi. Aksoy, "4.5G teknolojisiyle mobil işlemler hayatımızda daha büyük yer tutacak. Mobil işlem hacminin en yoğun yaşandığı bankacılık sektörü de bu gelişmeden payını alacak." dedi.
Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda düzenlenen geleneksel CEO Club toplantısı, Türkiye'nin önde gelen bankalarının üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. NEF'in etkinlik sponsorluğunda, Denizbank ve UnionPay International'ın co-sponsorluğunda Conrad Istanbul Bosphorus Oteli'nde yapılan 'CEO Club Bankacılar Zirvesi', Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ve NEF Başkan Yardımcısı Erden Timur'un açılış konuşmalarıyla başladı.
Ardından CEO Club Bankacılar Zirvesi başladı. Türk Ekonomi Bankası CEO'su Ümit Leblebici'nin moderatörlüğündeki zirveye konuşmacı olarak; Ziraat Bankası CEO'su Hüseyin Aydın, Denizbank CEO'su Hakan Ateş, Citibank CEO'su Serra Akçaoğlu, Akbank CEO'su Hakan Binbaşgil, Şekerbank CEO'su Halit Yıldız ve Garanti Bankası CEO'su Fuat Erbil katıldı. Türkiye'de bankacılığın potansiyelinin ve geleceğinin tartışıldığı zirvede, sürdürülebilir ekonomik kalkınmada dijitalleşmenin rolü, yeni nesil teknolojilerin bankacılık üzerindeki dönüştürücü etkisi ve Türk bankacılık sektörünün dijitalleşme performansı gibi konular ele alındı.
Ekonominin büyümesinde lokomotif görevi görecek olan dijitalleşme konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Aksoy, konuşmasında şunları söyledi:
"Accenture işbirliğiyle bir yıl önce geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu ile şirketlerin dijitalleşme endeksini hesaplıyor ve onlara yarına hazır olmak için ihtiyaç duydukları çözümler konusunda yol gösteriyoruz. Yarına Hazırım ekibimiz tarafından gerçekleştirilen şirket ziyaretleriyle firmaya özel danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu süreçte, ilgili şirketin dijitalleşme endeksini belirledikten sonra bu endeksi yükseltmek için kullanılabilecek teknoloji çözümleri ile ilgili bilgi sağlıyoruz. Tamamen şirketlerin ihtiyaçlarına göre kurguladığımız Yarına Hazırım Platformu'nda otomotivden beyaz eşyaya her sektörden şirketin ihtiyaçlarını analiz edebiliyoruz. Bu profilin içinde bankalar da yer alıyor ve yeni nesil bankacılığa hazır olmak isteyen tüm finansal kurumlar platformumuzdan yararlanabiliyor. Bugüne kadar 800'ü aşkın büyük işletmenin ve kamu kurumunun dijitalleşme endeksini hesapladık. Toplamda ise 35 bine yakın işletme Dijitalleşme Endeksini hesapladı ve ihtiyaçlarını öğrendi."
"BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN 4,5G'YE HAZIR OLMASI ÖNEM TAŞIYOR"
Nisan 2016 itibariyle hayatımıza girecek 4,5G teknolojisiyle 3G'nin en az 10 katı hızlara ulaşılacağına dikkat çeken Engin Aksoy, şöyle devam etti:
"4,5G teknolojisi, daha hızlı, daha etkin ve daha rekabetçi iş süreçlerinin mimarı olacak. Bu da iş süreçlerinde önemli ölçüde verimlilik artışını, rekabetçiliği ve maliyet avantajını beraberinde getirecek. Özellikle gecikme süresinin kısalmasıyla, online işlem ve faaliyetler gerçek zamanlı yapılabilecek. Böylece, mobil işlemler hayatımızda daha büyük yer tutacak. Mobil işlem hacminin en yoğun yaşandığı bankacılık sektörü de bu gelişmeden payını alacak. Banka müşterilerinin talep ettiği içerikler eskiye göre çok daha hızlı bir şekilde akıllı cihazlarının ekranına gelirken, bu müşterilerin banka işlemleri için karşı tarafa gönderdiği komutlar da eskiye göre çok daha hızlı bir şekilde hayata geçecek. Dolayısıyla, bankacılık sektörünün, 4,5G başta olmak üzere yeni nesil genişbant teknolojilerine, başka bir deyişle yarına hazır olması büyük önem taşıyor."
Halihazırda 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede ise 4,5G hizmeti veren bir operatör olarak bu alandaki global deneyimlerini Türkiye'ye de taşıdıklarını ve yarına hazırlanmak isteyen bankaların 'dijital iş ortağı' olarak faaliyet gösterdiklerini kaydeden Aksoy, ayrıca şunları söyledi:
"Bankacılık sektörünü 4.5G'li yeni geleceğe hazırlamaya hazırız. Yarına Hazırım ile tüm bankacılık sektörünün açık ve ortak paylaşabileceği bir platformu Türkiye'de yaygınlaştırmayı, böylece bankacılık hizmetlerinden herkesin faydalanmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda, geleceğin dijital dünyasına ve rekabet ortamına bugünden hazır olmak isteyen tüm bankalarımızı Vodafone Yarına Hazırım ekibi ile tanışmaya davet ediyoruz. Türkiye'de bankacılığı geleceğin dijital normlarına uygun olarak geliştirmek ve 4.5G teknolojisi geldiğinde daha da verimli bir biçimde kullanılabilecek çözümleri yaratmak için bankalarla birlikte hareket etmek istiyoruz."
CİHAN