Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, bankacılık sektörü ilk sekiz ayda, hizmet ve yüksek faiz gelirleri sayesinde 38 milyar Türk Lirası kâr elde etti. Takipteki alacaklardan alınan faiz gelirlerinde de yüzde 209'luk bir artış yaşandı.
Dar gelirli ve yoksul vatandaşların borçları ise, yılbaşından bu yana hızla arttı. Borçların tahsil edilememesi nedeniyle de, konkordato ilan eden şirketlerin sayısı 3 bini aştı.
Konkordato, borçlarını ödeyemeyen şirketlerin mahkemeler aracılığıyla hacizlerden korunması ve borçlarını yeniden yapılandırması anlamına geliyor.
Bankacılık sektörünün, krizden etkilenip etkilenmeyeceği tartışılırken, Ocak- Ağustos 2018 itibarıyla yılın ilk sekiz aylık döneminde bankacılık sektörü ‘önemli' kâr rakamlarına ulaştı. Sektörün net kârı Ocak-Ağustos döneminde 38 milyar 46 milyon TL olarak gerçekleşti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, geçen ağustos ayında bankaların toplam aktif büyüklüğü 4.5 trilyon liraya yükseldi. Yılın sadece sekizinci ayında elde edilen kâr 4.5 milyar lira ile en iyi ağustos kârı oldu. Aylık bazda kredilerden alınan faiz gelirleri de yüzde 23 artarken mevduatlara verilen faizler de yüzde 12 arttı.
Kredi faizlerinde dudak uçuklatan seviyelere çıkan oranlar, bankaların elde ettikleri faiz gelirlerinin de rekor seviyelerde artmasını sağladı.
Toplam faiz gelirleri, Ocak-Ağustos dönemini kapsayan sekiz ayda 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 41.5 arttı. Bankalar ilk sekiz ayda 221.8 milyar lira faiz geliri elde etti. Bu tutarın 178.3 milyar lirasını kredilerden alınan faizler oluşturdu.
Kredilerden alınan faizler geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40.4 arttı. Tüketici kredilerinden elde edilen faiz geliri yüzde 20.8 artarak, 36.8 milyar liraya çıktı. Ticari kredilerden 24.1 milyar lira, kredi kartlarından ise 6.7 milyar lira faiz geliri elde edildi. En dikkat çekici artış ise takipteki kredilerden alınan faizlerde görülüyor.
Bankalar 2017 Ocak-Ağustos döneminde bu kalemden 770 milyon TL faiz geliri elde etmişti. 2017 sonunda ise bu tutar 1.2 milyar liraya çıkmıştı.
Bu yıl ise sekiz ayda takipteki alacaklardan elde edilen faiz geliri yüzde 209 gibi rekor bir düzeyde artarak 2.3 milyar lirayı aştı.
Bu arada artan mevduat faizleri de mevduata ödenen faiz tutarının geçen yıla oranla yüzde 43.7 artmasıyla 83.9 milyar liraya ulaştı.