Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, kamuoyunu yakından ilgilendiren Diyarbakır patlaması, Suruç, Ankara katliamları ve Tahir Elçi dosyalarında etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini söyledi. Bu olaylardaki faillerin dışında sorumluluk taşıyanların belirlenememesi, dosyalarda halen alınmış gizlilik kararlarının ve filli gizlilik kararları uygulamalarının kamuoyunu ve hukuk camiasını tatmin etmediğini aktaran Çıtırık, genel izlenimin birkaç sorumlu ve bağlantı ile bu dosyalardan sonuç alınmayacağı yönünde olduğunu dile getirdi.
Kamuoyunu yakından ilgilendiren olaylarda sorumlularının bulunmasının toplumsal huzur ve barış için çok önemli olduğunu vurgulayan Mengücek Gazi Çıtırık, soruşturmalarda bir yol kat edilememesinin üzüntü verici ve düşündürücü olduğuna dikkat çekti.
Çıtırık, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "20 Temmuz 2015'te yaşanan ve 33 gencin ölümüne neden olan Suruç katliamı soruşturmasında gizlilik kararı halen devam etmektedir. Canlı bombalardan Abdurrrahman Alagöz'ün kimliği belirlenmiştir. Bunun dışında üzerinden altı aylık süre geçmesine rağmen dosyada bir ilerleme bulunmamaktadır. Aynı şekilde 10 Ekim 2015'te insanlarımızın barış, demokrasi ve emek taleplerini dile getirmek için bir araya geldikleri miting, kan gölüne çevrilmiş ve 102 insanımız katledilmiştir. Üzerinden 3 ay geçmişse de dosyada alınan gizlilik kararı devam etmektedir. Olay sonrasında Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Güvenlik Şube Müdürleri görevden alınmışsa da ilk günden itibaren 'Kaçak Saray'ın, siyasi iktidarın açıklamaları olayın sorumlularının belirlenmesinden ve olayın aydınlatılmasından çok, bazı terör örgütlerinin bu olayla dahlinin olmadığı yönünde olmuş, sonradan Ankara Cumhuriyet Savcılığının açıklaması da talihsiz niteliktedir."
BAŞTAN SONA İHMALLER ZİNCİRİ
Olayın sadece iki canlı bomba üzerine bırakılamayacak ve iki emniyetçinin görevden alınması ile bitmeyecek yönleri bulunduğunu ifade eden Başkan Çıtırık, "Baştan sona ihmaller zinciri devam etmiştir. Ancak bu dosyada da etkin bir soruşturma yürütülmediği ortadadır." diye konuştu.
28 Kasım 2015 günü basın açıklaması sırasında katledilen meslektaşları Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümünün üzerinden 44 gün geçtiğini hatırlatan Çıtırık, "Soruşturmada gerek kanıtların toparlanmasında gerekse diğer süreçlerde kamuoyunu tatmin edecek bir durum ortaya çıkmamıştır. Alınmış bir kısıtlama kararı yoksa da meslektaşlarımızdan ve basından aldığımız bilgilere göre fiili bir gizlilik kararı verilmiş gibi hareket edilmektedir. İlk günden itibaren olay yerinde gerekli özenin gösterilmemesi, olay yerinde zamanında kanıt toparlanmaya başlanmaması, olay yerinin yaya geçişine açık bırakılması, gözaltına alınmış kişi ya da polislerin bulunmaması, bazı polis memurlarının el svaplarının alınmaması, bazı kanıtların kaybolması (!) gibi gelişmeler birlikte değerlendirildiğinde cinayetin üzerindeki perdenin kaldırılmak istenmediği ortaya çıkmaktadır. Açıklık, hesap verilebilirlik, denetlenebilirlik ilkeleri esas alınarak, kamuoyunu tatmin edecek şekilde sorumluların bulunarak yargı önüne çıkartılması siyasi iktidarın boynunun borcudur."Huzur-ve-baris-icin-faili-mechuller-aydinlatilmali-1982552.htm'> CİHAN