Mülteciler ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, Suriyelilerin istedikleri kadar Edirne'de kalabileceklerini söyledi.
Sosyal medya üzerinden bir araya gelerek Avrupa ülkelerine doğru umut yolculuğuna çıkan Suriyeli sığınmacılar, Edirne'ye akın etti. Perşembe gününden bu yana yaklaşık 9 bin Suriyeli, kiraladıkları araçlarla Edirne'ye iline geldi.
7 bin kişi, yetkililer tarafından ikna edilerek geri gönderildi. Bin 700 civarında Suriyeli'nin ise bekleyişleri sürüyor. Suriyeliler, TEM otoyolu, otogar ve kent merkezindeki bir parkta günlerini geçiriyor. Geldikleri günden bu yana tek isteklerinin, Türk hükümetinin sınırları açarak Yunanistan'a geçmelerine izin vermeleri. Ancak, jandarma ve polis, Suriyelilerin sınır bölgesine geçişine izin vermiyor. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, gün içerisinde yaptığı açıklamada, sığınmacıların şehirden ayrılmaları için üç gün süre verdi.
Son günlerde kamuoyu gündemini meşgul esen Suriyeli sığınmacıların durumunu görüşmek üzere Edirne'ye gelen Mülteciler ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, ilin üst düzey yöneticileriyle konuyu değerlendirdikten sonra sığınmacıların temsilcileriyle görüştü. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yetiş, Suriyeli mültecilerin Edirnelilerin misafiri olduğunu ifade ederek, "İstedikleri kadar kalabilirler. Biz de elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.
Suriyelileri ikna etmeye çalışmadıklarını anlatan Başdanışman, şunları söyledi: "Bizim derdimiz, amacımız şu: Onların sözünün kıymetli olduğunu, onların seslerini elbette ki dünya kamuoyuna duyurması gerektiğinin farkındayız. Bu hususta bize düşen ne olursa, elimizden geleni yapmaya çalışacağımızı ifade etmek için buradayız. Zaten ilk günden bu yana da valiliğimiz, belediye başkanlığımız birlikte o konuda ellerinden geldiğince misafir ettiler."
Türkiye'de 2 milyona yakın Suriyeli'nin olduğunu, bu nedenle Edirne'de de 2 bin kişinin olmasının kendilerinden bir şey kaybettirmeyeceğini anlatan Muhammed Murtaza Yetiş, "O nedenle ikna etmek gibi bir yaklaşım içerisinde değiliz. Ama seslerini daha iyi duyurabilmeleri konusunda elbette ki görüşmemiz gerekiyor." diye konuştu.
Karayoluna yönelmelerinin temel sebebi, deniz yoluyla düzensiz geçişler suretiyle oluşan ölüm vakıalarının önüne geçmeye dönük çalışmalardan kaynaklandığını aktaran Yetiş, "Bir taraftan elbette ki uluslararası diplomasi ve hukuku dikkate almak durumundasın. Bir taraftan da doğrudan yine Suriyeliler'in can güvenliğini emniyet altına almak durumundasınız. Onun için biz, bu tür bir takım bireysel ve fevri tutumları elbette ki karşılamamız mümkün değil. Onlar da zaten böyle bir niyetlerinin olmadığını kendileri de ifade ettiler. Biz sadece sesimizi duyurmak istiyoruz dediler. Biz de bu hususta istedikleri kadar seslerini duyurabileceklerinin özellikle altını çiziyorlar." şeklinde konuştu.
Suriyeli sığınmacıların Yunanistan'a geçmek gibi bir taleplerinin olmadığının altını çizen Başbakan Başdanışmanı Yetiş, "Biz, 'Türkiye'nin batıya uzanan son çıkış kapısından bütün Avrupa'ya kapılarınızı açın, çünkü bizim hayatımız tehlikede' çağrısını yapmak istiyoruz diyorlar." dediklerini aktardı.
Suriyelilerin Başbakanla ısrarlı bir görüşme taleplerinin olduğunu kaydeden Yetiş, "Bu talebi sadece onların talebi değil bizim de kendilerinin bu duruşlarına olan saygımız gereği önemsediğimizi adına da olumlu karşıladığımızı söyledik." açıklamasını yaptı. CİHAN