Başbakan Başdanışmanı ve Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, 2001'de başlayan Suriye kriziyle birlikte Türkiye'de 2 milyonu aşan sığınmacının barındırıldığını söyledi. Suriyeli misafirler için bugüne kadar 7 milyar dolar kaynak harcandığını belirten Yetiş, "Dünya kamuoyu hale 'mültecilerle baş edebiliriz, ne yapalım da ülkemize almayalımın' derdine düşmüşken can güvenliği sebebiyle ölümden kaçan inşalara kucağımızı açmış. Ve bu güne kadar o insanları nasıl bizim medeniyetimize yakışır derdine düşmüştük. Gelinen nokta itibariyle Türkiye aslında krizin her aşamasını aynı anda yaşıyor. Bir taraftan halen sınırdan yeni geçişler olduğu gibi, diğer yandan Suriye içerisine ihtiyaç duyulan yardım hizmetleri götürülmeye çalışılıyor. Ayrıca Suriye'den gelmiş ve yıllardan beri Türkiye'de bulunan bu misafirlerimize dönük daha kalıcı orta, uzun vadeli bir takım çalışmaların yürütülmesi ihtiyacı da ortaya çıkmış. Bunlar için gerekli çalışmalar yürütülüyor." dedi.
Adana Valiliği'nde kamu kuruluşları, yerel yöneticiler ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı 'Adana'daki Suriyelilere Yönelik Koordinasyon Toplantısı' sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Murtaza Yetiş, Suriyeli mültecileri dönük, sağlık, eğitim, sosyal destek, toplumsal uyum, insani yardım gibi farklı alanlarda atılan adımlara dikkat çekti.
Tüm bu çalışmaların koordinasyonunu Başbakanlık düzeyinde yürütmeye çalıştıklarını ve girişimlerin Avrupa'da yoğun ilgiyle karşılandığına işaret eden Yetiş, şunları kaydetti: "Biz bu meselenin sadece Türkiye'nin, Lübnan'nın, Ürdün'nün; yani sadece Suriye'nin komşu ülkelerinin meselesi olmadığını; Türkiye'nin Suriye'ye sınırı olması üzerinden bu yükün tamamını yüklenmesinin mümkün olmadığını ve tüm ülkelerin hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz. Bu yönüyle son günlerde özellikle Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler söz konusu. Bu görüşmelerin Türkiye'deki Suriyelileri yönelik katkılara dönüşmesi durumunda da özellikle eğitim ve sağlık başta olmak üzere barınma, sosyal destek gibi alanlarda daha ciddi çalışmalara gideceğimizi ifade edebiliriz."
15 EKİM'DEN İTİBAREN MEDULA ÜZERİNDEN İLAÇ HİZMETİ
Adana'da 130 bin civarında Suriyeli'nin bulunduğunu açıklayan Yetiş, burada bugüne eğitim çağındaki çocukların yüzde 45'nin eğitime alındığını vurguladı. Sağlıkla ilgili 15 Ekim'den itibaren Türkiye'deki Suriyelilere medula üzerinden ilaç hizmeti verileceğini duyurdu. Bu çerçevede bir takım kayıp-kaçak ve suistimallerin de önüne geçileceğini hatırlatan Başbakan Başdanışmanı, "Önemli problemlerimizden biri barınma konusu. Şehirlerde yaşayan Suriyeli nüfus sayısı, kamplarımıza göre çok daha fazla. Buralarda yaşayan misafirlerimizin insan onuruna yakışır ortamlarda kimi zaman bulunmadıklarını da biliyoruz. Çadırlarda, dükkanlarda, farklı ortamlarda yaşayanların olduğunu biliyoruz. Bütün imkanlarımızı seferber etiğimiz halde, hala arzu ettiğimiz noktada olmadığımız yönlerde söz konusu." diye konuştu.
YAKIN DÖNEMDE YENİ BİR MÜLTECİ AKININA ŞAHİT OLABİLİRİZ
Amaçlarının bir an önce savaşın durması, Türkiye'ye gelen sığınmacıların Suriye'ye tekrar dönmesi olduğunun altını çizen Murtaza Yetiş, "Güvenli bölge meselesini her platformda söylüyoruz. Yeni göçlerin önüne geçilmeli. Dünya şu anki mülteci akınıyla baş edemez durumdayken, özellikle bir takım ülkelerin ve uluslararası bazı güçlerin Suriye içerisindeki yeni politik adımlarıyla birlikte yakın dönemde yeni bir mülteci akınına şahit olabiliriz. Bu krizde bütün dünyanın görmesi ve buna ilişkin tedbirleri de alması gerekiyor. Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. Milletimizin desteğiyle bu noktaya kadar getirebildik. İnanıyoruz ki bundan sonrasında da üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız. Ancak bu Türkiye'nin tek başına üstesinden geleceği bir mesele değildir. Dünyanın bütün sorumlu ülkelerinin bu meselenin altına ellerini koymaları gerekir." şeklinde konuştu.
CİHAN