Basın Konseyi, CHP Milletvekili Umut Oran'ın başvurusu üzerine 'Sümeyye Erdoğan'a suikast iddialarına ilişkin ve işadamı Akın İpek'e yönelik Cem Küçük'ün yazısına oy birliği ile kınama kararı aldı. Yapılan toplantılarda Umut Oran'la ilgili haber yapan Star Gazetesi'nin 9, Akşam Gazetesi'nin 6, Güneş Gazetesi'nin 6 ve Takvim Gazetesi'nin 3 haberine kınama kararları 'oy birliği' ile alındı. Cem Küçük'ün Akın İpek'le ilgili yazısına da kınama verildi.
Basın Konseyi, Star, Takvim, Akşam ve Güneş gazetelerinin haber ve yazılarından dolayı CHP Milletvekili Umut Oran'ın başvurusu üzerine yaptığı değerlendirme sonucu başta, Star Gazetesi'nin 20 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan 'Pensilvanya'da Sümeyye'ye suikast emri' başlıklı haberi olmak üzere toplam 24 haber hakkında oy birliğiyle kınama kararı verdi. Diğer yandan Basın Konseyi, işadamı Akın İpek'in başvurusu üzerine Yeni Şafak Gazetesi yazarı Cem Küçük'ün 'Aşağıdan yukarıdan yolun sonu görünüyor!' başlıklı yazısına da kınama cezası verdi.
Kınama kararlarında Basın Meslek İlkeleri'nin "Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez" şeklindeki dördüncü maddesine, "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz" şeklindeki altıncı maddesine, "Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse 'suçlu' ilan edilemez" şeklindeki dokuzuncu maddesine, "Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez." şeklindeki 10. maddesinin ihlal edildiğine dikkat çekildi. Diğer yandan Akın İpek'in sahibi olduğu gazete ve televizyonlar hakkında haberler yapan Yeni Şafak'ı kınayan Basın Konseyi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına yer vermesi de dikkat çekti.
STAR GAZETESİ'NİN 'SÜMEYYE'YE SUİKAST EMRİ' BAŞTA OLMAK ÜZERE 9 HABERİNE OY BİRLİĞİYLE KINAMA
Umut Oran, hükümete yakın Star Gazetesi'nin 9 haberini Basın Konseyi'ne şikayet etti. İçerisinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'a suikast yapılacağı yönündeki haberin de bulunduğu 9 haberi inceleyen Basın Konseyi, 17 Şubat-22 Şubat 2015 tarihleri arasında yer alan haberleri nedeniyle Star Gazetesi'ne oy birliği ile kınama kararı aldı. 17 Şubat 2015'te yayınlanan 'O gerzek Başkanına söyle canıyla öder', 18 Şubat 2015'te yayınlanan 'Umut Oran hakikaten 'Umut' vermiyor' ve yine aynı gün yayınlanan 'Kemal Bey'in kasedi Gülen'in kasasında', 19 Şubat 2015 günü yayınlanan 'İş'te soygun', 20 Şubat 2015 tarihli 'Pensilvanya'da Sümeyye'ye suikast emri' haberi, 21 Şubat 2015'teki 'Gammazcı Profesör' ve 'Türkiye'yi sarsan belgeler' haberlerine, 22 Şubat 2015'te yayınlanan 'Belgeler emniyette takipçisi olacağım', 'Bu sorular cevapsız' ve 'Hitler Tekin' başlıklı haberlerle Basın Meslek İlkeleri'ni ihlal ettiği tespiti yapıldı.
Konsey, 'Sümeyye Erdoğan'a suikast emri' başlıklı yalan haberini değerlendirirken, gazetenin Basın Meslek İlkeleri'nin "Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez" şeklindeki 4. maddesine, "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz" şeklindeki 6. maddesine, "Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse 'suçlu' ilan edilemez" şeklindeki 9. maddesine, "Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez" şeklindeki 10. maddelerini ihlal ettiğine dikkat çekti.
YENİ ŞAFAK GAZETESİ'NE 'AKIN İPEK' İLE İLGİLİ HABERİNE KINAMA
Yeni Şafak gazetesinde 27 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan Cem Küçük imzalı 'Aşağıdan yukarıdan yolun sonu görünüyor!' köşe yazısı sebebiyle gazeteye ve yazara kınama cezası verildi. Karara gerekçe olarak yazarın kişilik haklarını zedelediği ve gerçekleri çarpıtan ifadelerde bulunduğu belirtilerek, "Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Yeni Şafak Gazetesi ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Cem Küçük'ün Basın Meslek İlkeleri'nin 4, 6, 9 ve 10. maddelerini ihlal ettiğine oy birliği ile karar vermiş, oy çokluğu ile kınanmalarını kararlaştırmıştır." denildi.
Diğer yandan ifade özgürlüğüne dikkat çekilirken ifade özgürlüğünün sınırları da vurgulandı. Basın Konseyi'nin AİHM kararlarına yaptığı atıfta, "İfade özgürlüğünün yüklediği görev ve sorumluluklar özellikle ismi belirtilen bir şahsın saygınlığına yönelik bir saldırı söz konusu olduğunda ve 'başkalarının hakları' zedelendiğinde önem kazanır." sözleriyle belirtildi.
Takvim gazetesinin CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ile Fuatavni arasında geçtiğini iddia ettiği mesajlaşmalara dayandırarak yazdığı 19 Şubat 2015 günü yayınlanan "+18 Kumpas", 20 Şubat 2015'te yayınlanan "Kirli çark" ve 21 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan "Gözlerini kan bürümüş" başlıklı haberlerine de kınama cezası getirildi.
Umut Oran, iddia edilen mesajlaşmaların söz konusu olmadığına dair Amerika'dan belge getirmişti.
Gazetenin 21 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan "Gözlerini kan bürümüş" başlıklı haberinde, Fuatavni ile Umut Oran arasında geçtiği ileri sürülen Twitter mesajlaşmalarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'a suikast planlandığı iddia edilmişti. Basın Konseyi haberle ilgili habere nasıl ulaşıldığının belli olmadığını, haber içeriğinde iddia edilen direk mesaj yazışmalarının nereden ve nasıl elde edildiğini gösteren hiçbir bilgi ve belge bulunmadığı gerekçesiyle Basın Meslek İlkeleri'nin "Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse 'suçlu' ilan edilemez şeklindeki 9. maddesinin ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır" denerek oy birliği ile kınama cezası verildi. CİHAN