Başkan Gümrükçüoğlu: Yangından mal kaçırır gibi inşaat ruhsatı aldılar, verdiler


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Yasası çıkınca Trabzon'da ilçe ve belde belediyelerinin yangından mal kaçırır gibi inşaat ruhsatı verdiğini söyledi. Bu durumun bazı yerlerde çarpık ve plansız yapılaşmayı doğurduğuna dikkat çeken Gümrükçüoğlu, belediye başkanları, şehir plancıları ve inşaat sahiplerini eleştirdi.

Görevindeki ikinci yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, altyapı çalışmalarından şehrin imar durumuna, belediyenin mali yapısından sürdürülen ve projelendirilen çalışmalara kadar her konuda açıklamalarda bulundu. Gümrükçüoğlu, EYOF Hatıra Parkı'ndaki toplantıda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi ve personel sayısıyla ilgili bilgiler verdi. Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşu TİSKİ ile birlikte toplamda 2 bin 354 personel ile Trabzon il geneline hizmet vermekte olduğunu kaydetti. Belediyesi ve TİSKİ'nin 2016 bütçelerinin toplamının 641 milyon TL olduğunu hatırlatan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ'nin toplam borcunun ise 418 milyon TL olduğunu ifade etti.

Yapımı devam eden ve projelendirilen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Gümrükçüoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Gümrükçüoğlu, bazı yerlerdeki plansız yapılaşmalarla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti: "Büyükşehir Yasası çıkınca Trabzon'da yangından mal kaçırır gibi inşaat ruhsatı aldılar, verdiler. Kim verdi bu ruhsatları? İlçe ve belde belediyeleri verdi. O süreçte Trabzon il genelinde 38 bin konut imarına ruhsat verildi. Şehrimizin son bir yılda nüfusu 2 bin arttı. Bir konutta 5 kişi yaşasa 38 bin konuta yaklaşık 200 bin kişi yaşar. Bu şehrin nüfusu 200 bin arttı mı? Hayır. Nüfus projeksiyonu yapıldı mı peki bu ruhsatlar verilirken? Yapılmadı. Şimdi kapanmış olan belde belediyeleri o dönem ne yaptı? Almış bir şehir plancısı, imar değişikliği yapmış. Bunu kendi meclisine geçirmiş. Trabzon büyükşehir oluyor ya, yangından mal kaçırmaları lazım. Biz o dönem yetkimiz olmamasına rağmen bunu valiliğe şikâyet ettik. Trabzon'un her yerinde o dönem bu katliamlar yapıldı ama Söğütlü, Yıldızlı, Pelitli, Yalıncak, Kaşüstü ve Yomra'da çok yoğun yapıldı. Seçimden sonra büyükşehir olunca bu işe el attık."

Bazı ilçe ve belde belediyelerinin bir imar katliamına imza attığı eleştirisinde bulunan Gümrükçüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Çok usta bir şekilde emsal değerleriyle oynamadan lejant, yani plan notlarıyla 10 bin metrekare inşaat yapılacak yere 40 bin metrekare ruhsat verdiler. Beton mezarlıkları böyle oluşuyor? Bunun alt yapısı var mı? Yok. Nüfus projeksiyonu yapılmış mı? Yok. Jeolojik etütleri yapılmış mı? Yok. Tarım arazileri nedeniyle Tarım Bakanlığı'nın görüşleri alınmış mı? Yok. Yani kabile dönemindeki gibi iş yapılmış. Biz göreve bağlayınca dedik ki 'zararın neresinden dönülse kardır' gibi bir anlayışı uygulayalım. Bunlar ruhsatı almışlar, istediklerini yapmak hakları. Ne yapalım dedik? Bir dedik, plan notları iptal. İki dedik, tamam binalarda 2,6 emsali kabul edelim, iş alanlarında 3 emsali kabul edelim. Ama bir kişi önceden ruhsat almış ya, orada en fazla 6 kat inşaat yapılması lazım ama 8. katın da betonu atmışsa tamam iki katını yıkmayalım ama iki kata denk gelen yeşil alanı o bölgeden satın alıp belediyeye bağışlasın. Kişi 6 kat yapması lazım olan yerde 12 kata ruhsat almışsa, 6 kata gelince dursun. Kişi 6 kat yapması gerekirken 12 kata ruhsat almış ve 12 katı yapmışsa o 6 kata denk gelen yeşil alanı o bölgeden alıp belediyesine bağışlasın dedik. Soluk alacak yer olsun dedik. Şimdi söyleyin bana Kaşüstü'nde bir park var mı? Kaşüstü'nde bir sosyal tesisi var mı? Yok. Bu kararı oy birliğiyle aldık. İlçe belediyelerine tebliğ ettik. İlçe belediyelerinin görevleri bu kararlara uymayanı mühürlemek. 90 süreyle ilçe belediyelerinin bunu yapması gerekirken ya göstermelik yaptılar ya da yapmadılar. 90 gün sonra ben kendi ekiplerime 'gidin mühürleyin' dedim. Cumhuriyet Savcılığı'na verdik, haklarında işlem yaptım. Şimdi kim yasaların gereğin uygulamamışsa bu toplum onu en iyi şekilde değerlendirir." CİHAN
<< Önceki Haber Başkan Gümrükçüoğlu: Yangından mal kaçırır gibi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER